ĐILAS I TRIFUNOVIĆ U RATU DO ISTREBLJENJA!

Autor:

Vesti

20.09.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza sve učestalijih međusobnih prozivki lidera Saveza za Srbiju (SZS) Dragana Đilasa i predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića stoji rat za lidera opozicije, koji će se, po svemu sudeći, voditi svim sredstvima i do istrebljenja.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Sergej Trifunović

Prema rečima naših sagovornika unutar SZS (koji iz razumljivih razloga insistiraju na anonimnosti), Đilas je unutar saveza zatražio da se što više napada Trifunović (po medijima i na društvenim mrežama). Težnja je da prvi čovek PSG bude predstavljen kao izdajnik opozicije i Vučićev saradnik jer se nije priključio ideji o bojkotu izbora. Rafalna paljba po glumcu usledila je i iz medija odanih Đilasu, pa se iz tog ugla može posmatrati i nedavni "Utisak nedelje" na TV N1, koji je Olja Bećković vodila kao da u njenoj fotelji sedi lično Đilas, prozivajući Trifunovića za sve čega je mogla da se dohvati. Ona je, pritom, strategiju bojkota predstavila kao plan i "oče naš" cele opozicije.

POČETNA PREDNOST

S druge strane, poznavaoci prilika u PSG sigurni su da je pismo Sergeja Trifunovića Dejvidu Makalisteru sa zahtevom da EU posreduje u dijalogu vlasti i opozicije (što je Nemac na kraju prihvatio) u stvari njegov pokušaj da se pred Evropom predstavi kao pravi lider srpske opozicije.

- Upravo zbog toga Trifunović je pre nekoliko dana poručio da PSG neće donositi odluku o bojkotu dok ne dobije povratnu informaciju od Makalistera, što se dan kasnije i dogodilo. Mislim da je time stekao ozbiljnu početnu prednost u odnosu na Đilasa - kaže jedan od naših sagovornika iz PSG.

I Đilas je, međutim, spreman da protiv Trifunovića iskoristi sva sredstva. Njegova je jasna namera da ideju bojkota nametne svima, a preko toga i da krunuše sebe za vođu opozicije.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dragan Đilas

- Demokrate drži u nekoj vrsti finansijske zavisnosti, čime ih ucenjuje. U borbi protiv Trifunovića glavna podrška mu je Vuk Jeremić, čija desna ruka, advokat Vladimir Gajić, non-stop provocira Sergeja - objašnjava izvor našeg lista iz SZS.

Slučaj prelaska dugogodišnjeg poslanika DS u Skupštini Vojvodine Nenada Borovića u SNS, malo pre nego što su ga demokrate izbacile iz stranke jer nije pristao na bojkot pokrajinskog parlamenta, pokazao je na najbolji način vazalni odnos DS prema Đilasu.

- Protivim se bojkotu jer je to samouništenje. Neću više da budem u organizaciji koja politikom naziva svakodnevno prenemaganje i bežanje od problema. Ja sam se protiv toga pobunio, posebno protiv činjenice da se u DS vodi politika koja je diktirana i radi se po nalogu Dragana Ðilasa - naveo je Borović po odlasku iz DS.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
SZS u akciji

JEŠIĆEVE ZAMERKE

Takođe, lider Dveri Boško Obradović za Danas kaže kako ne vidi problem da EU posreduje u izborima, ali samo ako se ne bude odstupalo od postavljenih uslova, koji predstavljaju ulazak opozicije u prelaznu vladu, pa ukoliko ih ne bude, kako tvrdi, onda je bojkot neminovan. Na ovo se nadovezao poslanik DS Goran Ješić, koji se na Tviteru zapitao ko je Obradović da u ime demokrata odbija posredovanje evropskih institucija.

- Odluka DS u subotu je bila da u ovom trenutku nema elemenata za fer i poštene izbore, ali smo otvoreni za nastavak pregovora koje inicira, pre svih, EU. Moje nerazumevanje je zašto Boško Obradović komentariše inicijativu EU o pregovorima u oktobru u ime DS i, naravno, odbija je?! - naveo je Ješić.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Boško Obradović

Analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da se borba oko opozicionog liderskog trona tek zahuktava:

- Sada se svako od njih trudi da se predstavi kao najveći borac protiv vlasti i da je jedino njegov način borbe ispravan, a zapravo njihov pravi neprijatelj nije predsednik Vučić. Sami sebi su najveći neprijatelji koji jedni druge diskvalifikuju da bi u budućnosti svako pojedinačno imao najveće šanse protiv aktuelne vlasti.

Trifunovićeva strategija

1. Predstaviti se Evropi kao najkooperativniji opozicionar saradnik u Srbiji (to je razlog pisma Makalisteru)
2. Neprestano podsećati da su Đilas i Jeremić već bili na vlasti i pokazali šta znaju (otud izjava u "Utisku nedelje" da je ušao u politiku zbog onih kojima su se smučili Jeremić i Đilas)

Đilasova strategija

1. Nametnuti ideju o bojkotu kao jedinu pravu opozicionu strategiju
2. Držati ostatak SZS u podređenom položaju raznim metodama (poput finansijskih ucena DS)
3. Napadati preko saradnika iz svoje i drugih stranaka i podobnih medija Sergeja na svakom koraku
RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Pejić: PSG ima bolji rejting od stranaka unutar SZS

Komentarišući trvenja u opoziciji, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Pejić kaže za Srpski telegraf da niko ko bojkotuje izbore ne može politički da profitira na dugi rok, osim ukoliko ne računa na nasilno rušenje vlasti odmah posle proglašenja rezultata.

- Poslednja istraživanja pokazuju da SZS ima podršku oko 11 odsto birača, dok se podrška Trifunovićevoj stranci kreće oko pet procenata. Gledajući koliko je stranaka i pokreta u SZS, može se tvrditi da PSG stoji bolje od svih njih pojedinačno. Svako ko izađe na izbore i eventualno uđe u lokalne organe vlasti ima prednost u odnosu na bojkotaše jer njegov glas može da se čuje i ima zakonom propisanu finansijsku podršku države - objašnjava Pejić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Nikola

20.09.2019 09:34

Narod odlicno zna ko su pomenuta gospoda i za koga rade! Tajkunska posla.Misle tako ce da zavaraju narod jer ce kupovinom odredjenih medijskih kuca da sire lazi i neistine. Budale koje potcenjuju narod nista drugo.

nina

20.09.2019 10:42

Veliki raskol izmedju Djilasa i Trifunovića.

ceca

20.09.2019 12:20

Rat Đilasa i Trifunovića dobija na intezitetu.

Biljana

20.09.2019 12:47

Dragan Đilas na sve načine, mućke i prevare pokušava da postane lider opozicije.