Opoziciji se ne može ugoditi: SZS ne prihvata ni posredovanje EU tokom izbora

Autor:

Vesti

19.09.2019

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve članice Saveza za Srbiju prihvatile su bojkot narednih parlamentarnih izbora. Iako su predstavnici vlasti tokom dijaloga izlazili u susret opoziciji, nijedan predlog nije bio prihvaćen. Sada se predstavnici Evropskog parlamenta spremaju da posreduju u dijalogu, ali, izgleda da ni to neće privoleti opoziciju da učestvuje u izbornom procesu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Sve da gube, pa traže alibi: Predstavnici Saveza za Srbiju

Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister poručio je pre dva dana da je EP spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji o izbornim uslovima ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Gojkovićeva je juče odgovorila da je angažman EP dobrodošao u cilju povratka međustranačkog dijaloga u Skupštinu Srbije i jačanja parlamentarne kulture dijaloga, i odmah izašla sa konkretnim predlogom.

- Dijalog stranaka opozicije i vlasti bi se odvijao u nekoliko faza. Na razgovore će biti pozvane parlamentarne stranke i njihovi lideri i, eventualno, eksperti. U prvoj fazi tema međustranačkog dijaloga biće izborni uslovi, mediji i birački spisak, a prvi predloženi datumi za sastanak su 9. i 10. oktobar. Želja je da se dijalog vrati u Skupštinu, gde mu je i mesto - rekla je Gojkovićeva, i dodala da ona neće predstavljati SNS, već će biti moderator.

RepublikaFoto: Tanjug
Maja Gojković

Na ovo su lideri opozicionih partija, okupljeni oko Saveza za Srbiju, reagovali tako što su i ovom predlogu našli manu.

Zoran Lutovac u svom obraćanju medijima rekao je da ima smisla razgovarati sa EU ali da to ipak ne odlaže kapanju bojkota.

- Ako se postigne sveobuhvatni sporazum o poštenim i slobodnim izborima i rok od devet meseci za njegovo sprovođenje počne od tada da se računa, uz instrumente i mehanizme koji bi to garantovali i nadgledali - onda bi kampanja bojkota postigla svoj cilj - kaže Lutovac.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Boško Obradović

Boško Obradović, lider Dveri, i dalje je nastavio u istom tonu govoreći da jedino apsolutno prihvatanje svih zahteva opozicije može doprineti zaustavljanju bojkota. Čak i u tom slučaju, Obradović je naglasio da je za izbore koji se spremaju na proleće već kasno.

- Sada je već kasno za pregovore o izborima na proleće, pa je zato potrebno prvo pomeriti termin izbora za jesen iduće godine i napraviti sporazum o slobodnim i poštenim izborima, koji bi važio šest do 12 meseci pre izbora, uz prelaznu, tehničku vladu kao garanciju primene Sporazuma - rekao je Boško Obradović.

Predsednik PSŽ Sergej Trifunović pozvao je sve učesnike političkog procesa pozvao da budu odgovorni i da se ozbiljno ponašaju.

Iako postoji načelno jedinstvo oko ideje bojkota, mediji su ranije pisali da Dragan Đilas silom tera članice Saveza za Srbiju da je prihvate. Možda upravo u ovim pretnjama i pritiscima leži razlog ovakovg oštrog odbijanja bilo kakvog predloga za pravljenje dogovora.

Bojkot izbora spada u nekonvencionalnu političku taktiku kojom se akteri u izbornom procesu odlučuju da smanje izlaznost. Obično se bojkot razmatra tokom referenduma kako bi se delegitimizovala odluka zbog slabe izlaznosti. Ali, bojkot prilikom parlamentarnih izbora, kada se odigrava uspostavljanje institucija, predstavlja nepromišljenu političku akciju koja govori da oni koji je podržavaju ne brinu puno o državi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Panamera

19.09.2019 19:54

SzS nece nista prihvatiti.Bojkot je njihov nacin da izbegnu bilo kakav duel sa SNS jer se plase.

Milica Milicic

19.09.2019 20:04

SZS se boji izbora jer nema podrsku gradjana.

Dragojlo

19.09.2019 20:49

Izmisljaju koje kakve zahteve samo da bi bili u centru paznje.

Mirjana

19.09.2019 21:39

Strah od gubitka na izborima je ocigledan i sve jaci u redovima SzS.