Pompeo zagrmeo na albanskog lobistu: Prestani da vršiš neviđene pritiske i siledžijstvo

Autor: Večernje Novosti

Vesti

03.10.2019

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najekstremnijih lobista kosovskih Albanaca, tvorac laži o navodnim silovanjima 20.000 Albanki tokom rata na KiM, američki kongresmen Eliot Engel, našao se na meti žestokih kritika državnog sekretara SAD Majka Pompea.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo

Jedan od najbližih saradnika predsednika SAD Donalda Trampa optužio je Engela za neviđene "pritiske, zastrašivanje i siledžijstvo", prema diplomatama iz Stejt departmenta.

Iako je do sukoba inicijalno došlo zbog zahteva za impičment američkog predsednika Trampa zbog skandala oko Ukrajine, sukob Pompea i demokrate Engela praktično razotkriva "prljave metode" kojima se godinama koriste albanski lobisti, raspoređeni na neke od ključnih pozicija u američkoj administraciiji.

Rat oko vođenja spoljne politike na raznim frontovima, uključujući rešavanje kosovskog pitanja, koji već dugo tinja između Stejt departmenta i delova Kongresa, eskalirao je u utorak, u otvorenom pismu koje je Pompeo uputio Engelu i postavio ga na svoj Tviter nalog.

Pompeo je upozorio Engela, koji je predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, da prestane da "preti i zove na saslušanja profesionalce iz Stejt departmenta".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Eliot Engel

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ukazuje da je Pompeo jasno poručio da neće dozvoliti maltretiranje diplomata koje sprovodi Engel.

- Kada Engel ovakav pritisak vrši na Stejt department, možete samo da zamislite šta radi drugim zemljama u vezi sa KiM. A dobijao je milione dolara iz Prištine i otvoreno govori da lobira za nezavisno Kosovo jer za njega glasaju Albanci u SAD. S druge strane, jedan kongresmen u Americi je rekao da je srpska dijaspora najbolja jer ne traži ništa zauzvrat za svoje glasove. Zato što smo budale. Da glasate za nekog, a da ne očekujete ništa, pa to niko tako u svetu ne radi - rekao je Dačić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading