Ovo je Trampov "čovek od poverenja" koji će posredovati između Beograda i Prištine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.10.2019

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp namerava da imenuje Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, saopšteno je iz Bele kuće.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ričard Grenel

Grenela za taj položaj mora da potvrdi Senat. Kako piše Vašington tajms, Grenel bi trebalo da uporedo obavlja obe funkcije.

Vašington tajms dodaje da je Tramp kasno sinoć izabrao Grenela za specijalnog izaslanika.

Ričard Grenel je ambasador SAD u Nemačkoj od 8. maja 2018. Spoljnopolitički autor i komentator, Grenel je 2010. osnovao konsultantsku firmu "Kapitol Medija Partners". Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou.

Grenel je bio i portparol SAD u UN sa najdužim stažom, služeći za vreme četiri američka ambasadora. Diplomirao je na Univerzitetu Evanđel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Tajni sastanak s Tačijem u Berlinu

Prema pisanju Vašington posta, Grenel se krajem decembra prošle godine u Berlinu sastao sa predsednikom Kosova Hašijem Tačijem. Post u tom članku Grenela naziva Trampovim "čovekom od poverenja", a Tači je upravo njemu tada navodno obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku robu.

Predsedništvo Kosova nije zvanično najavilo sastanak, na kojem je Grenel, prema američkim zvaničnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i direktne pregovore između dve zemlje. Takođe je izrazio zabrinutost zbog gej prava na Kosovu.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je predsednik Tramp uputio pisma Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Države spremne da pomognu naporima "u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije".

Foto: Tanjug/AP

Kontroverze

Grenelov rad na mestu ambasadora u Nemačkoj smatra se kontroverznim. Odmah po dolasku u Berlin našao se na udaru kritika zbog komentara da bi nemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Tramp povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. U intervjuu za desničarski medij "Brajtbart njuz" izjavio je da želi da "osnaži" evropsku desnicu posle čega su ga kritikovali političari iz nemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a nemačka vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava, piše Glas Amerike.

U martu 2019, Grenel je nemačke planove o vojnoj potrošnji unutar NATO-a opisao kao nedovoljne, posle čega ga je Volfgang Kubicki, potpredsednik opozicionih "Slobodnih demokrata" optužio da se meša u politička pitanja suverene zemlje. Kubicki je ocenio da se američki diplomata "ponaša kao visoki komesar neke okupacione sile" i da treba da zna da "nemačka tolerancija ima granice".

Grenel je 2012. postao spoljnopolitički portparol u kampanji tada republikanskog predsedničkog kandidata Mita Romnija, ali je otpušten samo nekoliko nedelja kasnije. Kako su prenosili mediji, postojala je tenzija u vezi sa tačnom ulogom koju je trebalo da obavlja u kampanji, a otpuštanju su doprineli njegovi nepromišljeni tvitovi sa uvredljivim komentarima ponekad na račun istaknutih žena u javnom životu, kao što je TV voditeljka Rejčel Medou. Neki mediji, međutim, smatraju da je otpušten zbog pritiska konzervativnih republikanaca, koji su se protivili Grenelu zato što je otvoreno gej političar.

Ričard Grenel je bio čest komentator konzervativne TV mreže Foks Njuz.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading