Prijem Kosova u Interpol obesmislilo bi njegovo postojanje

Autor:

Vesti

04.10.2019

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović gostujući u jutarnjem programu televizije Pink rekao je da bi prijem Kosova u Interpol ugrozilo rad te organizacije jer se time krše temeljna pravna načela na kojima počiva ova međunarodna institucija.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Nebojša Stefanoivć

Ministar spoljnih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da bi prijem Kosova u Interpol predstavljalo političku odluku čime bi se ugrozio profesionalni rad te organizacije.

- Ako dođe do politizacije Interpola doći ćete do toga da će se o svim slučajevima odlučivati politički. Nećete se više pitati da li za nekim kriminalcem imate raspisanu crvenu Interpolovu poternicu nego ćete pitati ko ju je raspisao - kazao je Stefanović..

On je istakao da prištinskim vlastima prijem u Interpol nije potreban zarad poboljšanja borbe protiv kriminala već je cilj da se pokaže veći stepen državnosti.

- Mi smo upozoravili na poslednjih nekoliko sednica Interpola da bi prijem Kosova u tu instituciji predstavljao krišenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, prema kojoj je Kosovo deo Srbije. Interpol je dužan da poštuje rezulucije UN -  dodao je Stefanović.

Srbija ulaže ogromne napore kako bi objasnila drugim državama posledice prijema Kosova u Interpol

On je podsetio na Kornelovu rezoluciju, koju je 2016. godine donela Generalna skupština Interpola, po kojoj samo država članica ili posmatrač u UN može da bude deo Interpola.

- Srbija je uložila velike napore. Idemo i objašnjavamo onim zemljama koje su glasale ili nisu glasale za prijem Kosova u Interpol šta bi bile posledice prijema - rekao je Stefanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Dragce

04.10.2019 07:57

Pa nije Interpol Autobuska stanica da bi svako ulazio kad god poželi

OM

04.10.2019 07:57

Iz godine u godinu dobijaju sve manju podršku od ostalih država, tako da članstvo u Interpolu mogu da sanjaju.

nikola

04.10.2019 08:00

Kosovo nece biti primljeno u Interpol i pored cinjenice da pojednini svetski i medjunarodni politicari to prizeljkuju jer bi se na taj nacin sakrili narko dileri siptarske nacionalnosti koji usko saradjuju sa diplomatama iz odredjenih medjunarodnih zemalja.

ana

04.10.2019 08:03

Primanje Kosova u Interpol bi bila verovatno ogromna propast, kada se zna da su vodeci političari na Kosovu sa debelim krivicnim dosijeima i sa strašnom kriminalnom prošlošću.