Joakinije vrbuje druge vladike da pređu u Milovu novu crkvu?

Autor:

Vesti

07.10.2019

05:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajni dokumenti ruske obaveštajne službe do kojih je Srpski telegraf došao preko diplomatskih kanala ukazivaju na čudnu ulogu Vladike Joakinija u "ratu" za prevlast u Srpskoj pravoslavnoj crkvi na svim nivoima upravljanja.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Vladika Joakinije

Kao najbliže saradnike mitropolita Amfilohija Rusi označavaju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i protojereja Velibora Džomića. Za Joanikija konstatuju da figurira kao najozbiljniji kandidat za Amfilohijevog naslednika s obzirom na to da je relativno mlad (rođen 1959. godine, dok je Amfilohije rođen 1938), što se u određenim krugovima tumači kao stvaranje uslova za razbijanje SPC u Crnoj Gori.

- Joanikije, zajedno sa vladikom Grigorijem i protojerejom Džomićem, u kontinuitetu pokušava da ojača uticaj mitropolita Amfilohija u SPC, što pojedini krugovi bliski SPC tumače kao pokušaj da se unutar SPC izgradi odvojena infrastruktura koja bi rezultirala formiranje autonomne crnogorske crkve, sa Amfilohijem na čelu, a u skladu s planovima crnogorske vlasti - navode Rusi.

Baš kao i njegov mentor Amfilohije, vladika Joanikije je održavao bliske veze s Rusima, a onda je počeo da se sastaje i sa predstavnicima zapadnih ambasada. Tako Rusi konstatuju da je održao tokom 2015. i 2016. više sastanaka sa ambasadorom Rusije u Podgorici Sergejom Gricajem. Ipak, Joanikijeva bliska veza i čovek od poverenja, sekretar eparhije arhimandrit Vladimir Milović sastajao se s tadašnjim britanskim ambasadorom u Crnoj Gori Janom Vitingom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading