SEČA DIREKTORA: Kreću provere po školama, nema više divljih putovanja za đake!

Autor:

Vesti

07.10.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odzvonilo direktorima koji prave kombinacije za izlete i đačke ekskurzije! Svi su upoznati sa novim Pravilnikom o realizaciji ekskurzija, koji je potrebno primenjivati, a oni koji ga krše biće strogo sankcionisani, poručio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Šarčević: Svi koji krše Pravilnik o realizaciji ekskurzija biće strogo sankcionisani

DA SE ZNA KOLIKE SU DNEVNICE

Ministar je podsetio da je pravilnik stupio na snagu u martu ove godine, a da će se u narednom periodu utvrditi kolike su dnevnice nastavnika, koliki uticaj ima Savet roditelja na realizaciju putovanja, zašto se ne poštuje organizacija putovanja u zemlji za sve osim maturante... Stoga će pljačka đaka i roditelja ubuduće biti nemoguća.

- Ovo su samo neka od pitanja koja ćemo da postavimo organizatorima putovanja. Svi su upoznati sa novim pravilnikom, koji je potrebno primenjivati, a oni koji ga krše biće sankcionisani. A zašto je došlo do nepravilnosti kod dosad realizovanih putovanja, utvrdiće nadležni organi - rekao je Šarčević.

Takođe, u narednom periodu, navodi on, radiće se i na uključivanju đačkih zadruga u kompletnu proceduru kako bi putovanje bilo kvalitetnije i jeftinije.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Iz ministarstva napominju da je u slučaju sporne ekskurzije Devete beogradske gimnazije, gde je jedan od tri autobusa sa đacima koji su krenuli u Sloveniju vraćen sa Hrvatske granice, utvrđeno da dokumentacija za jedan autobus nije bila potpuna. Škola je, kako se navodi, uradila kompletnu pripremu za ekskurziju prema pravilniku, ali je zakazala agencija koja je angažovala prevoznika.

PUTUJU I DIREKTORI

Kada je reč o ekskurziji gimnazije iz Prokuplja čiji su se učenici vratili u noći između nedelje i ponedeljka u Srbiju i napadu na dva učenika, navode u ministarstvu, detalji istrage se očekuju narednih dana.

Takođe, nije nepoznato i da pojedini direktori škola ne prezaju da sebi nameste putovanje na svaku đačku ekskurziju i tako zarade i po nekoliko hiljada evra. Svojevremeno je direktorka jedne beogradske gimnazije bila sa svojim đacima na ekskurziji u Rimu dve smene po osam dana i namestila sebi zaradu od dnevnica u iznosu od neverovatnih 2.500 evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading