Završen trilateralni sastanak Srbija, Turska, BiH: Nada u bolju budućnost i unapređenje saradnje, najavljeni i novi susreti

Autor:

Vesti

08.10.2019

12:30 >> 12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas, drugog dana posete turskog predsednika održan je trilateralni sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića, članova predsedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika, Šefik Džaferović kao i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Nakon razgovora učesnici su izrazili nadu da je ovaj susret samo početak daljeg unapređenja saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Učesnici trilateralnog sastanka

Sastanak je održan u zgradi Palate Srbije, a nakon završenih razgovora biće upriličeno obraćanje medijima lidera država koji su učestvovali u ovim razgovorima. 

Podsetimo da turski predsednik šesti put dolazi u posetu Srbiji i sa sobom vodi delegaciju privrednika sa kojom želi da razmotri mogućnosti ulaganja i investiranja u našu zemlju.

Foto: Predsedništvo Srbije

Prema protokolu koji je predviđen, nakon obraćanja javnosti predsednici će položiti kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Najpre se pristutnima obratio Milorad Dodik koji se zahvalio Aleksandru Vučiću na održavanju ovog sastanka i naglasio da je ovo bila izuzetna prilika da se unapredi saradnja.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Milorad Dodik tokom obraćanja

Nakon Dodika za govornicom je pristupio Šefik Džaferović.

On je izrazio zahvalnost na održavanju ovog sastanka i naglasio da je Turska i predsednik Erdogan garanat stabilnosti na balkanu.

- Postoje brojna otvorena pitanja između BiH i Srbije i ta pitanja treba rešavati. Samo institucionalnom saradnjom ova bilateralna pitanja mogu biti rešena - zaključio je Džaferović.

On je naglasio i važnost novog auto-puta Beograd-Sarajaveo i naveo da je republika Srbija završila svoje obaveze, a da će BiH uskoro obaviti sve potrebne radnje i krenuli u izgradnju ovog puta. Ovime je Džaferović zaključio svoje izlaganje i naglasio da je auto-put najvažnija tema o kojoj je danas razgovarano.

Zatim je govorio član predsedništva BiH Željko Komšić i on je izrazio nadu da će se ove aktivnosti nastaviti.

- Ja se nadam da će se ovi razgovori nastaviti, što zvanično, što nezvanično, i da će se otvoriti mnogo bilateralnih tema - zaključio je u svom govoru Komšić.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Zatim se obratio Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske. On je izrazio svoje zadovoljstvo zbog ovog sastanka i najavio je nove sastanke, najpre u Bosni, a kasnije u Turskoj.

- Najvažnija poenta današnjeg sastanka je pre svega to što se razmišlja o celom regionu - rekao je Erdogan.

Predsednik Turske je izrazio nadu da će infrastrukturni projekti, putevi, pruge, spojiti dva naroda u Srbiji i BiH.

- Ovi putevi će spojiti dva naroda i oni će učiniti da region bude privlačan za ljude koji neće napuštati svoje zemlje - rekao je Erdogan.

Na kraju Erdogan se srdačno zahvalio predsedniku Vučiću na svemu što radi i na organizaciji ovog sastanka.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić tokom obraćanja

Kao domaćin, poslednji se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio veliko prijateljstvo između Srbije i Turske.

- Hvala vam predsedniče Erdogan na vašem angažovanju jer Turska igra nesumnjivo važnu ulogu u stabilnosti na Balkanu - regao je Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da je ekonomska razmena između Srbije i BiH sve veća i da saradnja ide uzlaznim tokom. U jednom trenutku predsednik Srbije je iznenadio novinare rekavši "danas smo potezali mape, i ja sam kriv za to", otkrivši kasnije da se te mape odnose na gradnju puteva.

Vučić je još jednom ponovio da želi da razgovara i pozvao sve prisutne da ne gledaju komšiji preko plota i gledaju na to šta onaj drugi ima. Uz reči zahvalnosti svim učesnicima sastanka predsednik Srbije je završio obraćanje medijima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Jeca

08.10.2019 14:24

Unapredjivanje odnosa medju drzavama Balkana.

Milina

08.10.2019 16:55

Bolji bilateralni odnosi i razgovori sa BiH otvaraju puteve dobre saradnje i prijateljstva. Danas je bio veličanstven dan za Srbiju.Odnosi sa Turskom nikad bolji.

Lea

08.10.2019 17:45

Najbitnije je da se unapredjuju odnosi.

OM

08.10.2019 17:54

Dugo smo bili zaludjeni mržnjom i sujetom, umesto da pomažemo jedni drugima da iste otklonimo. Danas smo bili svedoci kako se to čini na pravi način .