(VIDEO) Vučić pred 1.700 parlamentaraca: Vratili smo pravo na samostalno odlučivanje, jer nema veće vrednosti od slobode

Autor: Republika

Vesti

13.10.2019

18:49 >> 18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu da je Srbija slobodna i suverena zemlja koja sama vodi svoju politiku i da hoće da gaji prijateljstvo prema svima.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar Vučić

- Mi smo krenuli da sanjamo mir, prosperitet i razvoj - poručio je Vučić.

Otvarajući zasedanje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predenici Interparlamentarne unije Gabrijeli Kuevas Baron što je podsetila na činjenicu da su Beograd i Srbija jedino mesto u Evropi u kojem je moguće organizovati zasedanje IPU.

Istakao je da u svim ostalim zemljama postoje nekakve blokade, prepreke za jednu, dve, pet ili deset zemalja.

- Kod nas u Srbiji nema prepreka za bilo koga od vas iz različitih delova sveta iz Severne Amerike, Latinske Amerike, Austalije, Okeanije, nama dragih Afrike i Azije jer mi smo slobodna, suverena i nezavisna zemlja koja sama vodi svoju politiku i hoćemo da gajimo prijateljstvo prema svima vama i zato ste dobordošli u Srbiji i osećajte se u Srbiji kao kod svoje kuće - poručio je Vučić.

 

 

Prema njegovim rečima, ovaj skup danas jedan je od najznačajnijih međunarodnih događaja u našoj savremenoj istoriji kojem prisustvuje više od 2.000 članova i to nije samo svedočanstvo o uticaju koje ima IPU već o nečemu još važnijem, koliko je nekada malo potrebno da bi se ostvrili veliki snovi. 

Predsednik Srbije poručio je da su na Balkanu reke krvi prolivane zbog odsustva dijaloga i nerazumevanja, zbog čega je od posebne važnosti održavanje skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu.

- Mi smo krenuli da sanjamo mir, prosperitet i razvoj - rekao je Vučić koji je proglasio otvorenim 141. zasedanje IPU.

On je ocenio da su male zemlje, poput Srbije, povratile pravo na samostalno odlučivanje.

- Nema veće vrednosti i preče stvari od naše slobode. Vratili smo pravo na samostalno odlučivanje, da se ne pitaju samo veliki. Imamo pravo na izbor budućnosti i nećemo stati sa tim - rekao je šef države.

 Prisustnima su se obratile predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron i generalna direktorka Kancelarije UN u Ženevi Tatjana Volovaja. 
Beograd će ove nedelje ugostiti 2.000 parlamentaraca iz celog sveta. 
 

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Beograd drugi put domaćin

Srbija je postala jedna od prvih članica IPU 1891. godine, ubrzo nakon osnivanje te međunarodne organizacije 1889. godine, a na 141. Skupštini IPU u Beogradu pored obeležavanja 130 godina postajanja IPU biće obeležena i 70. godišnjica Ženevskih konvencija koje su bile temelj humanitarnog prava zaštite u oružanim sukobima.

Ovo je drugi put da je Beograd biti domaćin Skupštine IPU, nakon što je 52. Skupština te međunarodne parlamentarne organizacije održana u glavnom gradu Srbije, odnosno tadašnje Jugoslavije, 1963. godine.

IPU je globalna organizacija nacionalnih parlamenata, osnovana pre 130 godina kao prva multinacionalna politička organizacija na svetu u cilju osnaživanja saradnje i dijaloga među državama.

Danas IPU obuhvata 179 nacionalnih parlamenata i 12 regionalnih parlamentarnih tela i promoviše demokratiju i pomaže parlamentima da postanu jači, mlađi, rodno ravnopravniji i različitiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
milan306

13.10.2019 18:29

LEPA SLIKA I PORUKA POSLATA U SVET

mile

13.10.2019 18:34

Bravo Predsednice!

ceca

13.10.2019 18:38

Ovo je najbolja reklama za Srbiju.

ceca

13.10.2019 18:40

Srbija je danas slobodna i ima samostalno pravo odlucivanja.