TV O2: Strateški cilj SAD regulisanje odnosa BGD i PR

Autor: b92.net, Republika

Vesti

15.10.2019

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strateški cilj SAD jeste regulisanje odnosa Beograda i Pristine, ocenili su u emisiji STAV na TV O2 profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić i predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragan Đukanović

Dragišić je rekao da SAD najozbiljnije računaju na ovaj region i da ga  neže prepustiti ni jednoj drugoj sili.

Na pitanje o imenovanju i ulozi ambasadora Ričarda Grenela kao izaslanika predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Pristine, on je rekao da je uloga Grenela mnogo uža u odnosu na ulogu Metjua Palmera koji se bavi problemima na Zapadnom Balkanu.

- Ambasador Grenel je imenovan da se bavi pregovorima Beograda i Prištine. Time se SAD direktno uključuju u dijalog Beograda i Prištine - rekao je Dragišić i ocenio da je očigledna težnja SAD da se Zapadni Balkan pre svega bezbednosno učvrsti i da se određeni problemi koje ga opterećuju reše.

Prema Dragišiću, veliki spoljnopolitički uspeh predsednika Srbije Aleksandra Vučića jeste to što su SAD prihvatile da se napravi dogovor i kompromis između Beograda i Pristine.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zoran Dragišić

On je naglasio da je predsednik Vučić je u poslednje tri godine doveo Srbiju u međunarodnu poziciju u kojoj nije bila od sedamdesetih godina prošlog veka.

- Ponovo se na Srbiju gleda kao faktor stabilnosti. U trazenju rešenja i kompromisa s Prištinom nigde se Beograd ne pominje kao problem, svuda se Priština pominje kao problem, i to je prvi put od 1991. godine - rekao je Dragišić.

 

 

Na pitanje da li će od SAD najviše zavisiti postizanje sveobuhvatnog sporazuma, on je konstatovao da se ponavlja praksa iz devedesetih godina.

- EU pokušava, pokušava da reši probleme, a onda na kraju dođu Amerikanci i reše stvar. Dobar primer je pitanje Makedonije i Grčke. Evropa to nije uspela da reši tri decenije, a onda je za jedno popodne došao američki predstvanik i rešio problem - rekao je Dragišić.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Grenel sa Vučićem

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je u emisiji STAV na TV O2 da je po njemu namera SAD da prvo oživi dijalog, a onda da se do juna 2020. godine postigne konačno rešenje.

Za profesora Đukanovića je imenovanje Ričarda Grenela samo još jedna potvrda da je predsedniku SAD Donaldu Trampu veoma stalo da se do zavrsetka svog prvog mandata desi vidni napredak o odnosima  Beograda i Pristine.

Prema njegovim rečima, Ričard Grenel može da ubrza proces i obe strane vrati za pregovarački sto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading