Da li je na pomolu preokret u Prištini: Pre će Osmanijeva do fotelje nego Kurti!

Autor:

Vesti

19.10.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Kosovu i Metohiji ništa nije kao što je izgledalo pre nekoliko dana. Aljbin Kurti, koji se posle izbora samoproglasio za premijera lažne države, kao da gubi tlo pod nogama, a u prvi plan izbija kandidatkinja DSK Vjosa Osmani, čija je partija dobila neznatno manji broj glasova na izborima. Vetar u leđa Osmanijevoj, kako pišu prištinski mediji, dala je poseta Vašingtonu, gde se sastala sa američkim zvaničnicima Metjuom Palmerom i Džonom Eratom. S druge strane, Kurtijev ekstremizam u prvim izjavama nakon izbora nije se previše dopao nikom u međunarodnoj zajednici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vjosa Osmani

Prvi potpredsednik DSK Ljufti Haziri poručio je da bi u premijersku fotelju trebalo da sedne Vjosa Osmani, potkrepljujući to tvrdnjom da je ona pojedinačno osvojila najviše glasova.

Haziri je rekao da su i pre izbora dve stranke pregovarale o zajedničkoj koaliciji, ali da je dogovor izostao jer nisu uspeli da se dogovore o tome ko bi bio njihov kandidat za premijera. Dogovor je bio, kazao je, da će razgovore nastaviti nakon izbora, te da premijer treba da bude onaj kandidat koji osvoji više glasova, a u ovom slučaju je to Osmanijeva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

- To nije kavaljerski, očito da muškarci s Kosova nisu poput onih koji bi rekli "samo posle dame" - ocenio je Haziri.

Četiri moguća scenarija

1. Vljosa Osmani premijerka, vladu prave njen DSK i Kadrijeva i Tačijeva partija. Ova vlada bi mnogo više bila po volji međunarodnoj zajednici i lakše bi ušla u dijalog sa Beogradom, ocenjuju prištinski analitičari

2. Vljosa Osmani premijerka, vlada sa Samoopredeljenjem, ali njoj Kurti prepušta mesto premijera

3. Aljbin Kurti premijer, vlada Samoopredeljenja i DSK Ise Mustafe i Vljose Osmani

4. Raspisivanje novih izbora

I Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku, smatra da će međunarodna zajednica svakako imati dosta uticaja na sastav buduće kosovske vlade, a da bi Kurti mogao da plati cenu svojih nastupa. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading