Liht: Dolazak Altmajera ohrabrenje za razvoj odnosa 2 zemlje

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.10.2019

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je večeras da dolazak nemačkog ministra privrede i energetike Petera Altmajera predstavlja ohrabrenje za razvoj srpsko-nemačkih odnosa, pre svega u sferi ekonomiji.

RepublikaFoto: printscreen/N1
Sonja Liht

- Vrlo je važno što je Altmajer došao u Beograd, jer je on jedan od najuticajanijih ministara u Vladi Nemačke. Naročito je važno u ovom trenutku, kada i nemačka ekonomija ima svoje probleme i usporava. U ovom trenutku ovakvo ohrabrenje, razvoj srpsko-nemačkih odnosa, pre svega u sferi ekonomije, veoma je dobrodošlo - rekla je Liht u emisiji "Oko" na RTS-u, ističući da je Nemačka ključni ekonomski partner Srbije.

Ukazala je i da je Altmajerov dolazak usledio nakon samita evropskih lidera u Briselu, na kojem je Francuska stavila veto na otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što je zabrinulo mnoge države na Balkanu i to, kaže Liht, s pravom, jer to nije samo poruka tim zemljama, već "svima nama". Ipak, ona je istakla da je važno to što je Altmajer rekao, upitan o posledicama te odluke, da će Nemačka aktivno raditi sve do majskog samita EU u Zagrebu da se ta odluka promeni. - I sigurno ne samo Nemačka. Videli smo da je i Italija bila vrlo tvrdo protiv francuskog stava - naglasila je Liht.

Prema njenim rečima, odluka sa samita EU predstavlja "pucanj u srce evropskog duha na Zapadnom Balkanu", ali da očekuje da će članice EU razumeti do koje mere je ta odluka problem za njih same. - Nadam se da će to bilateralnim i multilateralnim susretima da dovede do ozbiljnog pomeranja. Međutim, šteta je napravljena, iako se ne odnosi direktno na Srbiju, ali ona celom regionu šalje obeshrabrujuću poruku - poručila je Liht.

S druge strane, kako je navela, njome se šalje poruka da moramo mnogo više da radimo, pre svega na vladavini prava, na razvoju demokratskih institucija i demokratske političke kulture što, naglasila je, uključuje i medijsku scenu i mnogo više odgovornosti prema medijima. Ona se nada da će reforma procesa proširenja događati paralelno sa drugim reformama. Liht je ocenila da je tvrd francuski stav mnogo više odraz unutrašnjih političkih dilema u Francuskoj i EU, nego odnosa prema Zapadnom Balkanu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading