Opsadno stanje! Istraga u NATO! Kako je S-400 stigao u Srbiju

Autor:

Vesti

28.10.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iznenadni dolazak raketnog sistema S-400 i "Pancir" u Srbiju podigao je pravu buru u sedištu NATO u Briselu, saznaje Srpski telegraf. Čelnici Alijanse naložili su hitnu istragu zbog toga što niko nije znao da moćno oružje stiže u našu zemlju na zajedničku vežbu ruskih i srpskih snaga.

RepublikaFoto: Public
S-400

- U NATO su bukvalno bili šokirani kada su Rusi pustili snimke sa aerodroma u Batajnici, gde je S-400 dopremljen vazdušnim putem. Niko u Briselu pojma nije imao šta se dešava, te je naložena hitna istraga o svim detaljima, od toga preko kojih zemalja je avion sa vojnom opremom leteo pa do toga kako je moglo da se desi da niko nije imao saznanja da uopšte prevoze oružje u neku drugu zemlju - ispričao je sagovornik Srpskog telegrafa, blizak vojnim krugovima, napominjući da će nadalje NATO svakako biti mnogo oprezniji, što bi potencijalno moglo u budućnosti da dovede do problema, čak i zatvaranja vazdušnog prostora pojedinih zemalja za prelete transportnih aviona iz Rusije.

Da nije uopšte isključeno da NATO sprovodi internu istragu, smatra i vojni analitičar Vlade Radulović.

- Činjenica je da su i "Pancir" i S-400 došli vazdušnim putem, s tim što je "Pancir" stigao u iljušinu 76, a S-400 u antonovu 124, te da su oba preleta bila registrovana kao transportna. Preko koje zemlje je avion ušao u Srbiju manje je bitno, ali je činjenica da se pojavilo pitanje u NATO kako se tako nešto uopšte moglo dogoditi, odnosno kako je jedan takav sistem mogao da preleti vazdušni prostor zemalja članica Alijanse - ističe Radulović.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
S-400

Dodaje pak da je u pitanju bilo prebacivanje tehnike zbog realizacije vojne vežbe, a takve vežbe redovno održavaju i sve članice NATO. Zbog toga u svemu ne vidi ništa sporno.

Radulović: Pre svega je reč o iznenađenju da se sistem S-400 pojavio bilo gde van granica Rusije, a da nije kupljen

- Ipak, pre svega je reč o iznenađenju da se uopšte sistem S-400 pojavio bilo gde van granica Rusije, a da nije prethodno kupljen. Zato i jeste interesantno da je Srbija prva zemlja u koju je Rusija dislocirala sistem S-400 kada su u pitanju vojne vežbe. Zbog nepostojanja ranije takve prakse nije se ni obraćala veća pažnja, međutim, nadalje će sve biti drugačije - objašnjava Radulović i podseća da je Rumunija u julu ove godine zabranila prolazak plovnim putem ruskih tenkova i oklopnih vozila koje je Rusija poklonila Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ
Aleksandar Radić

Vojni analitičar Aleksandar Radić za Srpski telegraf ističe da je ovo pre svega političko pitanje.

- Moguće je da ovaj povod bude iskorišćen da bi nam tražili da manje vojno sarađujemo sa Rusima - ističe Radić.

Radić: Moguće je da ovaj povod bude iskorišćen da bi nam tražili da manje vojno sarađujemo sa Rusima

Podsetimo, zajednička vežba održana je pod nazivom Slovenski štit 2019 na aerodromu u Batajnici i poligonu na Pasuljanskim livadama.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading