Stravično svedočenje bivšeg istražitelja UNMIKA: Strane službe zataškavale zločine na Kosovu

Autor:

Vesti

29.10.2019

18:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šiptarske vlasti na Kosovu činile su najstrašnije zločine koje čovek može da zamisli, a onda su sve to uz pomoć stranih službi zataškavale! Ovo je potvrdio i bivši šef Unmikovog odeljenja za teške zločine Stju Kelok, koji je otkrio i da je za nestanke Srba, ubistva i druge zločine protiv civila znao i nekadašnji šef Unmika Bernar Kušner.

Pripadnici UNMIKA

Na pitanje da li se može izvući zaključak da je i unutar Unmik postojalo zataškavanje zločina, istražitelj odgovara da su mnoge zemlje imale interese na Kosovu i konkretno naveo Ameriku.

HAPŠENJE GECIJA

Kelok je podsetio da je na KiM stigao septembra 2000. kao istražitelj i da je kasnije preuzeo komandu nad Odeljenjem za teške zločine. Govoreći o ubistvima koja su se dešavala, ističe da su i DPK i DSK imali ljude koji su sarađivali sa raznim obaveštajnim agencijama koje su bile na suprotnim stranama i da im je to znatno otežavalo rad.

On je otkrio da je u svakom slučaju koji je imao političku pozadinu bio pod pritiskom nadređenih da "bude oprezan".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- A dobijao sam i jasne naloge da prekinem dalji rad. Zato smo bivšeg komandanta OVK Sabita Gecija direktno odveli pred međunarodni sud kako bi se oni bavili optužnicom protiv njega i još dvojice - rekao je Kelok.

On ukazuje da su "sve te istrage uticale i na kredibilitet UN".

- Očekivalo se da sledimo njihove naloge, kakvi god oni bili. Ali tamo smo bili da radimo po zakonu, nisam mogao da narušim svoju profesionalnost i integritet, a to me je često dovodilo u sukob sa politikantima koji su imali druge ideje, uključujući Bernara Kušnera, koga sam ispraćao sa mesta zločina koji je pokušavao da iskoristi - navodi Kelok i ističe: "Primer koji to ilustruje bilo je hapšenje Sabita Gecija i njegove kriminalne grupe. Kada sam hteo da istražim Hašima Tačija, sprečen sam od UN zbog činjenice da su mu SAD odredile da na kraju dođe na čelo zemlje".

Ko je Stju Kelok

Kapetan Stju Kelok jedan je od najodlikovanijih kanadskih policijskih inspektora sa više od 36 godina iskustva u policijskoj službi Toronta i oružanim snagama Kanade. Bio je šef Unmik odeljenja za teške zločine u Prištini, od septembra 2000. do juna 2001. U vojnoj policiji danas je savetnik Štaba nacionalne odbrane u Otavi, profesor na programu nacionalne bezbednosti na koledžu Daram, konsultant za pitanja bezbednosti i direktor Kraljevskog kanadskog vojnog instituta.

Kelok je osim ovih skandaloznih otkrića izneo i jezivu istinu o tome kako su Albanci ubijali novinare u južnoj srpskoj pokrajini, kao i da su Amerikanci znali sve to, ali da su okretali glavu.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Hašim Tači

ZNAJU KO SU UBICE

- Novinari su javnost informisali, suprotno od poruka koje im je slala DPK. Pretnje i zastrašivanja su bili prvi koraci. Ukoliko novinari nisu odustajali, usledile bi otmice, prebijanja i ubistva njih i članova njihovih porodica - rekao je Kelok u intervjuu za Udruženje novinara Srbije.

Govoreći o ubistvu novinara Džemajla Mustafe, Kelok kaže da veruje da strane obaveštajne službe znaju ko su osumnjičeni za to.

Dakle, ako su se tako zataškavali zločini nad novinarima, onda ne čudi kako za brutalna i svirepa ubistva Srba niko nikada nije odgovarao, kao ni činjenica da su svedoci protiv šiptarskih zločinaca misteriozno ubijani.

Ovo je najgore što je otkrio

1. Otkrio da je šef Unmika Bernar Kušner znao za ubistva i zločine nad Srbima. "Zvanično izjavljujem da je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Bernar Kušner bio u potpunosti upoznat sa svim kriminalnim aktivnostima na Kosovu. Otišao bih korak dalje i rekao da je on, zapravo, na neki način, imao korist od svog položaja". 2. Priznao da su strane službe zataškavale zločine i da znaju ko su osumnjičeni za ubistvo novinara Džemajla Mustafe. Mnoge zemlje su imale interese na Kosovu, konkretno Amerika. Spoljni akteri iz SAD, Velike Britanije, Francuske i drugih država nisu poštovali prednost koju je Unmik policija imala u krivičnim istragama nakon prestanka akcije NATO u regionu.
3. "Kada sam hteo da istražim Hašima Tačija, sprečen sam od UN zbog činjenice da su mu SAD odredile da na kraju dođe na čelo zemlje". 4. Novinarima koji su nisu pisali po diktatu DPK su pretili, a ako ne odustanu, usledile bi otmice, prebijanja i ubistva njih i članova njihovih porodica.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading