Englezi u problemu zbog snimanja! Hrvati ne mogu ni na filmu da vide ćirilicu

Autor: J. M.

Vesti

01.11.2019

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strani producenti koji snimaju u Hrvatskoj našli su se na mukama jer Hrvati ne mogu da vide ćirilicu ni na filmu. Za potrebe snimanja ratne serije "Strike Back", hrvatski Obrovac poslednjih nekoliko dana glumi sovjetski gradić, pa je prepun komunističkih simbola i ćirilice.

RepublikaFoto: youtube.com/ Al Jazeera Balkans
Jedan od incidenata u Hrvatskoj, kada su meštani lomili table sa ćiriličnim natpisom

Iako su producenti zamolili meštane da ne razbijaju scenografiju jer se radi o postavci za snimanje, mnogi natpisi preko noći su nestali, pišu hrvatski mediji.

Naime, dubrovačka produkcijska kuća koja je ugovorila posao na vreme je zaključila da bi zbog ćiriličnih natpisa mogla da ima problem, pa je meštane na vreme upozorila da se ne prepadnu ili, daleko bilo, naljute zbog "rekvizita"...

Naime, u tom delu Hrvatske ove nedelje započelo je snimanje poslednje sezone englesko-američke serije "Strike Back". U seriji Obrovac je ruski gradić u kojem se sukobljavaju ruska vojska i britanska tajna služba. U tu svrhu nikad završena obrovačka robna kuća, koja je počela da se gradi 1990, oslikana je sovjetskim simbolima iz prošlog veka - srpom, čekićem i zvezdom petokrakom, a s obzirom na to da se radnja odvija u Rusiji, normalno je da su i natpisi na ćirilici.

A da Hrvati ne bi pomislili da gradom haraju "duhovi prošlosti", iz dubrovačke produkcijske kuće u Obrovcu su polepili plakate kako bi građane upozorili da komunističke simbole i ćirilicu ne shvate kao provokaciju, nego kao nužnost kako bi se gledaocima serije verodostojno prikazala ruska provincija.

- Kako će se radnja snimane serije odvijati u jednom od "ruskih gradova", molimo vas za razumevanje, te da ne oštećujete natpise na ruskom jeziku koji su deo scenarija i tako onemogućavate rad filmskih radnika - stoji u obaveštenju filmske kuće, a koje je na svojoj Fejsbuk stranici prenelo Srpsko narodno veće.

Ipak, kako javljaju hrvatski mediji, molba nije pomogla, pa su mnogi natpisi preko noći nestali, zbog čega su producenti unajmili ljude da sačuvaju scenografiju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading