Advokat Zdenko Tomanović: Ostajem pri tome da je DS devedesetih imala paravojne formacije

Autor: Tanjug

Vesti

04.11.2019

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokat Zdenko Tomanović saopštio je da njegova tvrdnja - da je Demokratska stranka, kao i sve "većinske stranke", 90-tih godina imale paravojne formacije - nije ni zlonamerna, ni neistinita, ni neetična, kako smatra DS, već da se odnosi na uloge političkih nacionalnih partija u ratnim događajima devedesetih.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zdenko Tomanović

- Moje mišljenje i saznanje zasnovano na brojnim svedočenjima i dokumentima je da ne samo da nacionalne partije, poput DS, SPO, SPS, SRS i druge i njihove partijske elite nisu efikasno i dosledno osuđivale paravojno delovanje u ratnim događajima, već su imale i doprinos u ohrabrivanju pojednih paravojnih formacija i bliske lične i političke odnose sa pojedinim paravojnim formacijama, a među njima sa specijalnom brigadom ''Garda Panteri'' - naveo je Tomanović u pisanom reagovanju na ranije saopštenje DS.

On nije objasnio vezu Garde Panteri sa DS, ali ističe da njegova tvrdnja, izneta u Utisku nedelje, nije ni planirana, ni ciljano plasirana i nije u funkciji pravnog izjednačavanja uloga u ratu.

Ona je, kako kaže, refleksan i pojednostavljen odgovor na tezu sagovornika u emisiji o postojanju uslova za pravnu diskvalifikaciju.

 

 

DS međutim, kako kaže, u svom saopštenju "deformisano prikazuje značenje, kontekst, povod i cilj moje reakcije i upravo koristi diskvalifikovanje kao argument".

Ranije danas DS je reagovala na navode Tomanovića da su demokrate, kao i sve "većinske stranke", 90-tih godina imale paravojne formacije, ukazivanjem da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali da ono, ako se javno iznosi, mora biti zasnovano na činjenicama i istini, što, kažu u DS, Tomanović u ovom slučaju nije poštovao.

DS je ocenila da je neistinito i neetično što stranku koja je prva objavila ''Apel za mir'' Tomanović u bilo kom kontekstu dovodi u vezu sa ratnom propagandom, militantnim aktivnostima i delovanjem paravojnih formacija, podsećajući na, kako kaže, svoje antiratne akcije i miroljubivu politiku na spoljnom i unutrašnjem planu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading