Dragišić: Ugrožavanje bezbednosti predsednika je ozbiljno krivično delo

Autor: Tanjug

Vesti

05.11.2019

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjak za bezbedbnost Zoran Dragišić kaže da se ugrožavanje bezbednosti predsednika države, ili drugih visokih zvaničnika, u svakoj stranoj zemlji smatra za najveću bezbednosnu pretnju i teško krivično delo, i da, ukoliko takve pretnje po predsednika Aleksandra Vučića postoje, državni organi moraju da učine sve da ga zaštite.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zoran Dragišić

- To apsolutno nema veze s politkom. Ugrožavanje predsednika je krivično delo i za to mora da se odgovara pred zakonom - rekao je Dragišić povodom najavljenog okupljanja pristalica opozicije pred zgradom RTS pred večerašnje gostovanje predsednika Vučića na RTS.

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu rada službi bezbednosti Igor Bečić izrazio je zabrinutiost za Vučićevu bezbednost na osnovu "operativnih podataka, koji ukazuju da se na Vučića priprema napad ispred zgrade RTS-a".

- Državni organi moraju da učine sve da zašite predsednika Vučića. Informacije o tome treba proveriti. Ako su tačne, onda treba osigurati da predsednik bude apsolutno bezbedan, da gostuje u emisji i da potom bezbedno napusti zgradu RTS - rekao je Dragišić na TV Pink.

Ugrožavanje predsednika u svakoj zemlji se smatra za najveću bezbednosnu pretnju bez obzira da li je neko spreman da te pretnje sprovede ili da li za to ima kapaciteta, rekao je on.

 

 

- Siguran sam da su ljudi koji se bave bezbednošću predsednika preduzeli mere i, ukoliko se neko bude drznuo da ga ugrozi, zna se procedura i kako se reaguje. To apsolutno nema veze s politkom. Ugrožavanje predsednika je krivično delo i za to mora da se odgovara pred zakonom - rekao je on.

Kako je rekao, svako ima pravo da iznese političke stavove na način koji ne izlazi iz okvira zakona.

- Izazivanje haosa i nasilja je nedopustivo i ne postoji politička agenda, niti politički program koji može to da opravda ili pruži alibi. Politička ubeđenja se iznose u skupštini ili na protestima - rekao je Dragišić i dodao da u Srbiji nije zabranjena sloboda govora, niti okupljanja, te da u tome nema pokrića za večerašnje okupljanje pred zgradom javnog servisa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stršljen

05.11.2019 19:13

To je ustvari udar na državu.Zar je moguće da im ne mogu ama baš ništa,pa makar i čvrga.

pula

06.11.2019 10:31

Vlast im previše popušta i dozvoljava.