Vladimir Pejić predviđa: Brnabić ostaje na mestu premijera i posle izbora

Autor: Tanjug

Vesti

05.11.2019

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor agencije FaktorPlus Vladimir Pejić, komentarišući predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji, ocenio je da će Ana Brnabić biti stara-nova premijerka Srbije i da je to veoma realna pretpostavka, ali ističe da veći deo sadašnjeg sastava njenog kabineta ne bude u vladi posle izbora.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladimir Pejić

Kada je reč o sastavu vladinog kabineta nakon izbora, koji bi trebalo da se održe krajem marta ili početkom aprila 2020. godine, Pejić smatra da će situacija biti drugačija, ali i da su potrebna određena "provetravanja".

- Očekujem da veći deo aktuelnog sastava vlade ne bude u novom sastavu vlade - istakao je on u emisiji Oko na RTS.

Kako kaže, uvek je potrebna "sveža krv", a rekonstrukcije vlade su dobar korak, jer, dodaje, pozitivno utiču na ministre da bolje rade i da ne osećaju potpunu sigurnost.

Docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Vučićević ističe da su rekonstrukcije vlade u funkciji političkog marketinga, i rezultat procene da se tako šalje poruka građanima u Srbiji da se oni koji ne rade dobro kažnjavaju i isključuju iz sastava vlade i onda to građani prihvate kao znak da mora da se radi brže, jače i bolje ako bi neko želeo da ostane u vladi

 

 

On ne može da tvrdi da će Ana Brnabić ostati na čelu srpske vlade nakon izbora, ali smatra da je napravila neke korake u poslednje vreme koje joj ojačavaju tu poziciju, a da će mesta u vladi biti i za one koji su iskazivali podršku predsedniku Srpske napredne stranke.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović kaže da to ko će biti na čelu nove vlade u Srbiji nakon izbora zavisi od mnogo faktora, pa i od ličnog utiska svakog građanina.

Drugi faktor, kaže on, zavisi od toga kako je javnost evaluirala rad određenih ministara, da li su imali rezultate u skladu sa izbornim obećanjima i programom vlade, kao i da li su potresali vladu i njen mandat njihovim određenim aferama.

- Ja mislim da o tome prosuđuju birači na izborima, kao i oni koji artikulišu tu volju, a to su vrhovi političkih partija - zaključio je Orlović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Vlada

06.11.2019 09:01

MNogi vajni analitičari su svašta "predviđali" ali mnogo od toga nisu "pogodili" jer su gađali dosovski, tj. sa ciljem da pomognu dosmanlije.

Urke

06.11.2019 09:10

Sasvim je realno i očekivano da Ana Brnabić bude na čelu i naredne vlade, odnosno da nastavi započete projekte i polako nas približava EU.

janko

06.11.2019 09:23

A ima li ko bolji za ovu funkciju?

Veca

06.11.2019 10:03

I ja predvidjam. Dobre stvari ne treba menjati.