Dok Plenković drami, Hrvati zbunjeni! Da li će se Vučić obratiti pred 2.000 delegata u Sabiru?

Autor: Mediji, Republika

Vesti

07.11.2019

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Zagrebu se od 19. do 21. novembra održava Kongres Evropske narodne partije, a hrvatsku javnost najviše je uzburkala dilema da li će se predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić, koji je na taj događaj pozvan, ali još uvek nije potvrdio dolazak, obratiti u hrvatskom Saboru.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Aleksandar Vučić

Na listi govornika, objavljenoj na zvaničnoj mobilnoj aplikaciji zagrebačkog Kongresa EPP, nalazi se i Vučić, čije je obraćanje planirano za 20. novembar. Na Kongresu se očekuje oko 2.000 delegata iz više od 40 zemalja. Najavljen je dolazak Ursule fon der Lajen, Donalda Tuska, Dejvida Mekalistera, Silvija Belruskonija i drugih.

Međutim, hrvatske medije posebno je interesovalo pitanje učešća lidera vodeće stranke i predsednika Srbije, koje on još nije potvrdio, pa su o tome pitali i domaćina skupa, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a on je rekao:

- Pozvan je i ako želi doći, neka dođe - prokomentarisao je Plenković, prenosi portal "Indeks".

Plenković je prokomentarisao i navode pojedinih medija da će se Vučić tokom boravka u Zagrebu obratiti u hrvatskom Saboru, navodeći da to nije tačno.

HDZ demantuje navode o Vučićevom govoru u Saboru

Hrvatska demokratska zajednica demantovala je danas navode N1 televizije da će srpski predsednik Aleksandar Vučić održati govor u hrvatskom Saboru.

- Vezano za ponovno širenje laži i dezinformacija oko održavanja Kongresa EPP-a u Zagrebu, naglašavamo da Aleksandar Vučić nije predviđen kao govornik na sednici Predsedništva i Političke Skupštine EPP-a 19. novembra, koja će biti održana u prostorijama hrvatskog Sabora, kako se to navodi na portalu N1 televizije - stoji u saopštenju koje je potpisao portparol vladajuće hrvatske HDZ Zoltan Kabok.

RepublikaFoto: youtube.com/ Al Jazeera Balkans

U saopštenju HDZ-a, objavljenom na njihovom zvaničnom sajtu, ističe se da se u delu javnosti, svesno ili ne, brkaju Kongres EPP-a i Politička skupština EPP-a, odnosno zagrebačka Arena i hrvatski Sabor, kao mesta održavanja ta dva događaja.

On je rekao da je Politička skupština koja se prvi dan održava u Saboru, sastanak "niži" od kongresa.

- Nije dobro iznositi laži u etar koje onda svi prenose. To je važno za kulturu medija, ne treba lagati -rekao je Plenković.

On je naveo da će se Kongres održati u Areni, da je pripreman veoma dugo i da će doći više od 2.000 ljudi, prenela je N1 televizija iz Zagreba.

Mnogi čelnici su potvrdili svoj dolazak, ali, kaže Plenković, Vučić još nije.

Na pitanje je li u redu da se Vučić pojavi na skupu EPP-a u Zagrebu, koji se održava nakon obeležavanja godišnjice pada Vukovara, Plenković je novinarima kazao da mu nije jasno zašto vežu ta dva događaja.

- Ja još jednom objašnjavam, kongres EPP-a je definisan pre dve godine da će se održati sada. Svi članovi EPP-a su pozvani, a ko će od njih doći, znaćemo kad potvrde. Zašto mistifikujemo nešto? Ja apelujem na sve vas da snizite ton činjenju nenormalnog nečega što nije nenormalno - rekao je Plenković.

On je dodao da će svi učesnici Kongresa biti poznati tek kada potvrde svoj dolazak.

Srpska napredna stranka (SNS) je postala pridružena članica EPP-a u novembru 2016 godine, što je najveći stepen pridruživanja koji može da ima stranka iz zemlje koja nije članica EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading