VIZIJE SE POKLAPAJU: Analitičari objašnjavaju šta za Balkansku uniju znači Trampovo "zeleno svetlo"!

Autor:

Vesti

16.11.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analitičari u Srbiji su detaljno objasnili šta Srbiji znači podrška Donalda Trampa u osnivanju Balkanske unije, kao i koliko se načela nove ideje poklapaju sa Trampovim vizijama o prevazilaženju konflikata i uspostavljanju trajnog mira.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev

Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju, kaže da je podrška SAD velika stvar, pogotovo u jednom, kako kaže, ovako osetljivom procesu, za koji mnogi ne žele da uspe.

- Pozicija SAD je konstruktivna jer oni vide tržište regiona kao jednu ozbiljnu šansu da svoj politički uticaj koji je u opadanju održe i osnaže ekonomskim aspektima i uvlačenjem krupnog kapitala. Konkretne investicije bi, naime, pokazale njihovu dobronamernost i jačale američki uticaj. Novi ambasador je i najavio jačanje ekonomske saradnje SAD i Srbije, a u ovom slučaju i čitavog regiona - ocenio je Miletić.

Miletić: Amerika ovo vidi kao ozbiljnu šansu da svoj politički uticaj osnaži ekonomskim aspektima

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dejan Vuk Stanković

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je očigledno da ideja predsednika Vučića doprinosi stabilizaciji prilika u regionu, smanjuje bezbednosne rizike i međunacionalne tenzije i otvara put saradnji na zdravim ekonomskim odnosima.

- To se poklapa sa Trampovim i Grenelovim vizijama prevazilaženja konflikta i stvaranja trajnog mira putem ubrzanog ekonomskog razvoja i međudržavne saradnje - istakao je on.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Miladin Kovačević

MOJ STAV: Miladin Kovačević, stručni saradnik MAT

Mnogo je benefita od balkanske unije, od uvećanja spoljno-trgovinske razmene do veće atraktivnosti za investicije i ulaganja. Ipak, najveći benefit bi bio poboljšanje situacije na tržištu rada imajući u vidu da bi ljudi mogli da se kreću bez ikakvih prepreka

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading