MISTERIJA TRAMPOVOG POZIVA: Analitičari otkrivaju zašto je za Srbiju važno šta je šef Bele kuće rekao Makronu!

Autor:

Vesti

14.11.2019

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, na insistiranje šefa Bele kuće Donalda Trampa, analizira se koliko je za Srbiju važno to što prvi čovek SAD pokazuje veliko interesovanje da se kosovski problem što pre reši.

RepublikaFoto: youtube.com/ Jutarnji Program TV HAPPY
Zoran Spasić

Analitičar Zoran Spasić kaže za Srpski telegraf da je poziv Trampa dokaz da sadašnja američka administracija poziva na dijalog Srbije i Kosova, ne želeći kao nekada da nameće jednostrana rešenja.

- Vidljivo je da su bilateralni odnosi Francuske i SAD jako dobri, pa i taj Trampov poziv Makronu znak je njihove tesne saradnje po svim važnim političkim pitanjima. Težnja SAD je da se dijalog vrati za pregovarački sto i dođe što je pre moguće do rešenja kosovskog pitanja. Ključno je da Tramp ima želju za kompromisom, koju je prvi put jasno izneo u pismu upućenom predsedniku Vučiću - smatra Spasić.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ističe da lider SAD podržava ideju da Srbi ne mogu izgubiti sve u rešavanju kosovskog problema, a da predsednik Francuske može biti evropski izvršilac takve misije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vladislav Jovanović

Vladislav Jovanović, bivši ambasador u UN

- Može se smatrati enigmom kako je uopšte došlo do toga da se susret Tačija i Vučića organizuje baš posle sastanka sa Makronom. Lično ne verujem da je Tramp to inicirao, pre će biti da je francuski predsednik želeo da ih neposredno sučeli i tako sagleda prostor za dalji uspeh dijaloga

- Važno je što su Makron i Vučić izgradili tako bliske odnose i što su se sreli više puta u samo nekoliko dana. Predsednik Francuske želi da njegova država bude spoljnopolitički motor EU i da se aktivnije uključi u kosovsko pitanje, koje se poklapa sa interesima Vašingtona u smislu trajno održivog rešenja - zaključuje Rajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading