Odluka o doktoratu Siniše Malog nije čestita: Svi popustili pod političkim pritiskom!

Autor:

Vesti

21.11.2019

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još pre nego što je doneta odluka Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta javnost je upozoravala na to da ovo telo, koje bi trebalo da bude nezavisno, trpi ogromne pritiske.

RepublikaFoto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ
Siniša Mali

Pritisci da se ospori doktorat Siniše Malog dolazili su od lidera opozicije i pokreta "1 od 5 miliona", kojima je na žalost poklekla i rektorka Beogradsog univerziteta Ivanka Popović.

"Okupacija" Rektorata

Pritisci su krenuli onog momenta kada su studenti iz organizacije "1 od 5 miliona" okupirali zgradu Rektorata sa zahtevom da se ponovo raspravlja o navodnom plagijatu doktorske disertacije Siniše Malog. Uvažavajući zahteve jedne političke organizacije, Ivanka Popović je ozbiljno narušila autonomiju univerziteta i ceo postupak o doktoratu Siniše Malog dovela pod sumnju.

Tokom trajanja blokade zgrade Rektorata, pojavile su se špekulacije da se pristalice vladajuće partije nalaze u zgradi, i tom prilikom Popović je oštro osudila takav potez, pozivajući se na pravilnik Beogradskog univerziteta.

-  Univerzitetu nije dozvoljeno organizovanje ili delovanje političkih stranaka, niti održavanje skupova ili na drugi način delovanja koji imaju u osnovi političke ili stranačke ciljeve - izjavila je tada Ivanka Popović.

RepublikaFoto: www.bg.ac.rs
Zgrada Rektorata

Međutim, ukoliko pravilnik ovo jasno definiše, postavlja se pitanje kako je onda omogućeno studentima iz organizacije "1 od 5 miliona" da organizuju svoje aktivnosti u zgradi Rektorata?

"1 od 5 miliona" je odavno izgubila oblik "udruženja" i prerasla u političku organizaciju. Ovo je potvrdila i osnivač pokreta Jelena Anasonović svojom izjavom za medije. Nakon protesta od 13. aprila ove godine, Anasonović je jasno potvrdila da njena organizacija aktivno sarađuje sa liderima opozicije.

- Protekli 13. april jeste datum koji je u neku ruku promenio dosta toga, jer sada nismo samo mi (1 od 5 miliona) uključeni u organizaciju protesta i ne odlučujemo sami šta će se dešavati, ko će gde govoriti, gde će se ići a gde ne i tako dalje…tu su sada svi potpisnici Sporazuma sa narodom, dakle Savez za Srbiju, Nova stranka, PSG, SMS, SDS i samostalni poslanici - izjavila je tada Anasonović.

Pritisci nakon deblokade

25. septembra studenti koji su učestvovali u blokadi vratili su ključeve Rektorata Ivanki Popović uz reči: "ukoliko ne bude doneta odluka o doktoratu Siniše Malog, mi ćemo se vratiti".

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Ivanka Popović

Kada je primila ključeve, Ivanka Popović je izjavila da "sve što je dogovoreno biće i ispunjeno".

Ovde se postavlja pitanje šta je to dogovoreno? Da li je uslov da studenti napuste zgradu Rektorata bio taj da se preinači odluka Nastavno-naučnog veća FON-a o disertaciji Siniše Malog? Takođe, da je Odbor za profesionalnu etiku doneo drugačiju odluku, da li bi se studenti "1 od 5 miliona" vratili blokadi i paralisali univerzitet?

Odluka o doktoratu jedina moguća

Srbijanka Turajlić, profesorka Beogradskog univerzitea i članica predsednišva PSG, izjavila je danas da bi "svaka drugačija odluka Odbora za profesionalnu etiku bila ključ u bravu Beogradskog univerziteta."

Takođe, u svojoj izjavi za televiziju N1, ona je naglasila da je ova odluka "pobeda BU i rektorke Ivanke Popović".

Ovakve izjave nedvosmisleno potvrđuju da je povodom odlučivanja o doktoratu Siniše Malog unapred bilo poznato kakva odluka treba da se donese.

"Pobeda" nije prikladan izraz

Na svom Tviter nalogu "1 od 5 miliona" objavio je post u kojem slave neku navodnu pobedu povodom odluke Odbora za profesionalnu etiku, u kojem likuju o nekakvoj pobedi i o tome da su "položili" ovaj ispit.

- Posle šest godina njihovog odlaganja, jedanaest meseci naše borbe, dvanaest dana blokade, razgovora, pregovora, posle desetina neprespavanih noći, rada i odricanja... Pobedili smo! Ovaj ispit smo POLOŽILI! Ovo je samo početak! Idemo dalje. - piše na objavljenom postu.

 

 

 Ovde takođe možemo postaviti nekoliko pitanja. Kuda to navodni studenti idu dalje? Možda u bojkot? Možda u podršku Bošku Obradoviću, pošto je on prvi retvitovao ovaj post uz sve pohvale studentima?

Kada neko telo odlučuje o čestitosti, nema pobeđenih i poraženih. Odluka koja se donosi mora biti pravedna i čestita. Koja je svrha odlučivati o nečijoj čestitosti ako je telo izloženo pritiscima i pretnjama. Stoga kakva god bude odluka Senata univerziteta, ona, zbog svega navedenog, neće biti ispravna, a ponajmanje čestita.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Ana983

21.11.2019 18:46

Djilasovci jedino znaju da vrse pritisak, pa gde upali, upali!

Odgovori 23 0
Jelenko

21.11.2019 18:58

Diktatura opozicije na Univerzitetu. Univerzitet nije nezavisna institucija kada radi po naredjenju nekoga.

Odgovori 23 0
Ujak

21.11.2019 19:27

Nezavisnost Univerziteta u Beogradu je ugrožena jer rade po diktatu dela opozicije.

Odgovori 22 0
Luki

21.11.2019 22:51

Pravda za Malog!

Odgovori 16 0