Sergej i Lutovac na zajedničkoj izbornoj listi?

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

28.11.2019

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demokratska stranka (DS) i Pokret slobodnih građana (PSG) pregovaraju o zajednickoj saradnji, ali i o tome da eventualno zajedno izađu na predstojeće parlamentarne izbore, piše "Blic".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ/e-stock/D. GOLL
Lideri DS i PSG: Zoran Lutovac / Sergej Trifunović

Prema nezvanicnim informacijama lista, razgovori o tome vođeni su i pre dva, tri meseca, ali su ovih dana ponovo aktuelnizovani, naročito u svetlu sve cešćih spekulacija da bi neke stranke, koje su najpre zastupale ideju bojkota, mogle da se predomisle i pozovu birace da izadu na birališta. Da to nije nemoguć scenario svedoči i to što i unutar same opozicije nema jedinstva po pitanju bojkota. Takođe, iako je DS članica opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) cije su stranke podržale bojkot, među demokratama nema jedinstva po pitanju bojkota.

Sa druge strane, i PSG još nije doneo odluku o tome da li će izaći na izbore ili će ih bojkotovati, ili će se prikljuciti onima koji zastupaju bojkot. - Ideja je da se napravi strateška saradnja dve stranke, ujedinjene DS i PSG je sasvim prirodna, jer se radi o dve organizacije proevropski orjentisane, građanske, i da kao takve zajedno u perspektivi izađemo na izbore. Takođe, namera je da zajedno razgovaramo i sa drugim opozicionim strankama i pokretima, ukljucujuci i one na lokalu koji dele stavove poput naših, a nisu za to da ne kandiduju svoje politike - objašnjava izvor "Blica" iz redova demokrata.

Jedan od stavova je, kako navodi izvor lista, da na parlamentarne izbore treba izaci jer ideja o bojkotu, koju je inace nacelno prihvatila DS, sve manje ima smisla. Takode, kako navodi, sve cešce se cuje da bi bilo najbolje da aktuelna opozicija na izbore izade u dve kolone, a u jednoj od njih bi upravo bile DS i PSG.

- Ni PSG nije iskljuciv po pitanju izlaska na izbore, niti su u DS svi za bojkot. Ocekivanja su da bi stvari mogle da se promene i da se, pre svega DS, predomisli, jer dobar deo clanstva smatra da neizlaskom na izbore stranka može da nestane sa politicke scene. Isto je i sa PSG, koji je svestan da nema tako ozbiljnu organizaciju koju ima DS, i da ce imati teškoce da bez nje postigne rezultat - objašnjava izvor "Blica". On navodi i da je ideja da do sredine decembra dođe do konacnog ujedinjenja DS, SDS i ŽS, i da se onda razgovori sa PSG i formalizuju. Na tom poslu pocele su da rade demokrate, pokrenuvši inicijativu unutar stranke da se ujedinjenje dogodi do 15. decembra.

Za sada, potvrdu ove informacije nije bilo moguće dobiti ni u DS ni u PSG, jer ona trenutno cirkuliše u uskom krugu ljudi, i još nije stigla do stranačkih organa, napominje "Blic".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Jekic

28.11.2019 21:53

Ne znaju više na koji način da privole narod. Ni ujedinjenjem ne mogu da postignu ništa, svi znaju kakva je to bagra.

Petar Krajic

28.11.2019 22:02

Au au pa sta se biraju teletabisi za crtani film e tu cete sigurno pobediti.

Alexandar

29.11.2019 03:49

Ovo je definitivno najgora moguca kombinacija za predstojece izbore, ne zna se ko je gori od goreg.

Filip

29.11.2019 05:36

Opozicija nema program za bolju buducnost ,rukovode se nasiljem