BEĆKOVIĆ ZA NAŠ LIST O PODRŠCI HANDKEU: Na našem pismu je potpis celog naroda

Autor: B. P.

Vesti

04.12.2019

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mogli smo da im pošaljemo pismo sa popisom celog stanovništva, ali bilo bi predugo, pa smo skratili na 120 imena..."

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Matija Bećković

Ovako akademik i poznati pisac Matija Bećković za Srpski telegraf objašnjava zašto je više od 120 srpskih univerzitetskih profesora, naučnika i književnika uputilo pismo Švedskoj kraljevskoj akademiji i Nobelovom komitetu reagujući na napade na dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea.

Jedan od potpisnika bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović rekao je da se u pismu navodi da je od trenutka kada je Nobelov komitet za književnost objavio odluku o dodeli nagrade Handkeu u jednom delu regionalnih, zapadnih i domaćih medija, odnosno političke javnosti, pokrenuta politička kampanja protiv književne odluke, a posebno protiv javnih stavova austrijskog pisca.

- Ono što je karakteristično u žestokim kritikama liberala i demokrata svakako je njihovo preuzimanje totalitarnih sredstava u napadima na književnika Handkea. Pisci koji su se odvažili da slobodno pišu i misle u totalitarnim sistemima bili su izloženi napadima svake vrste, a ponekad i osudama koje su ih koštale života - navodi se u pismu.

Druga posledica ovih kritika, ukazuju potpisnici pisma, zapravo je najveća moguća optužba usmerena ka Švedskoj akademiji i Handkeu, gde jedna grupacija kritičara tvrdi da je Handke opravdavao genocid, a da je Švedska akademija ušla u "genocidalni biznis".

Potpisnici ističu da je svaka politička upotreba pojma genocida u Handkeovom slučaju uvreda za milione žrtava tokom proteklog veka u ovom delu sveta.

RepublikaFoto: youtube.com/wikiTHEK
Peter Handke

- Ako težimo istini o društvenoj stvarnosti, onda moramo da se oslonimo na naučnu, a ne političku, medijsku ili sudsku ocenu, koja se utvrđuje preglasavanjem sudija u odlučivanju. Pojam genocida znači istrebljivanje svih kategorija stanovništva jedne nacije. U 20. veku genocidi su zabeleženi nad Jermenima, Jevrejima, Srbima. Drugo, na prostoru bivše Jugoslavije tokom ratnih zbivanja 1991-1995. (1999. godine) nije bilo genocidnih radnji - navodi se u pismu u kom se ističe da Handke nigde nije govorio o genocidu, a uvlači se u priču o genocidu da bi Srbi bili demonizovani. 

Dvoje iz komiteta podnelo ostavke

Dva spoljna člana Nobelovog komiteta podnela su juče ostavku nakon što su iznela kritike na račun švedske akademije. Pisac Kristofer Leandor je naveo da daje ostavku na članstvo u komitetu jer, kako je obrazložio, nema ni vremena ni strpljenja da čeka da se to telo reformiše. On je, međutim, napomenuo da njegova odluka nije povezana sa odlukom da se nagrada dodeli Handkeu.

Švedska književnica i kritičarka Gun Brit Sundstrom, s druge strane, kao razlog za podnošenje ostavke navela je upravo dodelu nagrade austrijskom piscu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading