Dačić u Atini: Regionalna saradnja je jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije

Autor: Republika

Vesti

13.12.2019

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prenosimo vam kompletan govor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na 41. sastanku Saveta ministara država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju koji se održava u Atini.

RepublikaFoto: Promo foto
Dačić u Atini

- Poštovani predsedavajući, Gospodine generalni sekretaru, Vaše ekselencije, Dame i gospodo, Dozvolite da pozdravim sve učesnike ovog cenjenog skupa, a naročito našeg domaćina, njegovu ekselenciju ministra Dendiasa, i zahvalim na odličnoj organizaciji, kako samog sastanka, tako i celokupnog predsedavanja Republike Grčke Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju. Želim ovo posebno da naglasim, imajući u vidu veliki broj otvorenih pitanja kojima se Organizacija bavila u proteklom periodu, što aktuelni momenat karakteriše kao svojevrsno raskršće za dalji rad Organizacije. 

S tim u vezi, želeo bih da ukažem da je Republika Srbija, kao i do sada, nastojala da bude konstruktivan partner i  da podrži i pomogne svaku inicijativu koja bi za cilj imala unapređenje saradnje zemalja šireg crnomorskog regiona okupljenih u ovoj međunarodnoj organizaciji. Na žalost, kao što je svima vama već poznato, značajan deo vremena i resursa iskorišćen je za pitanje interne reforme Organizacije, naročito u segmentu finansiranja, a ne na kreiranje novih projekata i realizaciju postojećih. U tom smislu, Srbija se zalaže da u budućem radu, više vremena posvetimo unapređenju konkretne i opipljive saradnje među državama članicama, uz naravno kontinuirane napore na planu reforme i optimizacije rada.

Ponovio bih ono što predstavnici Republike Srbije konstantno navode u ovom forumu, a to je da ova Organizacija ima izrazit potencijal, kako u ekonomskoj sferi, tako i na planu unapređenja sveukupne saradnje među članicama, te bismo tako trebali i da je koristimo – maksimalno izbegavajući politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima među članicama Organizacije.

Kada je reč o konkretnim oblastima saradnje, za Srbiju su od posebnog interesa oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, te zato najveću pažnju posvećujemo upravo ovim temama. To ne znači da su nam ostale oblasti kojima se Organizacija bavi manje bitne, ali treba imati u vidu da preterano širenje tematike i nagomilavanje broja sastanaka ne doprinose ostvarivanju ciljeva i većini zemalja članica otežavaju angažman u ovoj međunarodnoj organizaciji. Zbog toga, Srbija se uvek zalagala za racionalno planiranje predsedavanja i održavanje sastanaka radnih grupa i drugih tela, samo ukoliko postoji pomak i konkretan napredak u tematici kojom se bave. Na ovaj način, ekspertima iz zemalja članica bi se ostavilo dovoljno prostora da se fokusiraju i maksimalno se uključe u rad i konkretne projekte. Mislimo da je Grčka u velikoj meri uspela da ovaj princip integriše u svoje predsedavanje i na tome smo joj zahvalni.

RepublikaFoto: Promo foto

U vezi sa finansiranjem konkretnih projekata, naglasio bih da Srbija ne žali trošenje sredstava ukoliko su ona usmerena ka nečemu od čega bi sve članice imale korist. U tom smislu, ne umanjujemo značaj Projektnog razvojnog fonda, međutim, nismo spremni da paušalno ulažemo sredstva u potencijalne projekte i ne podržavamo da se pomenuti fond finansira iz ionako preopterećenog redovnog budžeta Organizacije. 

Regionalna saradnja je jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije, kako sa susednim državama, tako i u širem smislu, u okviru crnomorskog regiona. Aktivni smo u gotovo svim značajnijim regionalnim forumima, naročito imajući u vidu aktuelne međunarodno političke trendove u svetu u kojima regionalni pristup sve više dobija na značaju, za šta je Evropa odličan primer.   

Želeo bih još da dodam da je za Republiku Srbiju, saradnja BSEC sa drugim međunarodnim organizacijama, takođe važan segment, kao i interakcija sa Evropskom unijom za šta je Srbija, kao država kandidat za članstvo u EU, posebno zainteresovana. 

Dame i gospodo, 

Želim vam uspešan dalji rad na Konferenciji i još jednom zahvaljujem domaćinu na izuzetnom prijemu i veoma dobro organizovanom predsedavanju. Takođe, poželeo bih Rumuniji, kao narednom predsedavajućem puno uspeha u radu, uz poruku da mogu računati na puni angažman i podršku Republike Srbije. 

Hvala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading