Teolog potvrdio pisanje Srpskog telegrafa: Mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru

Autor: Republika

Vesti

16.12.2019

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao što je pisao Srpski telegraf, mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru, kako što se vekovima verovalo. Najveći srpski svetitelj i dalje počiva u manastiru Ždrebaonik, nadomak Danilovgrada, nedaleko od Ostroga. Iznad tela pogrešno je, slučajno ili namerno, uklesano ime Savinog naslednika na mestu arhiepiskopa Svetog Arsenija Sremca (što je nemoguće jer su njegove mošti uništene još u 18. veku i o tome postoje zapisi u Pećkoj patrijaršiji).

RepublikaFoto: youtube.com/Saša Jović
Miloš Stojković

Sa ovim tvrdnjama u potpunosti se slaže teolog Miloš Stojković.

Stojković za naš list kaže da je do nekih saznanja koja potvrđuju naše pisanje došao od krugova u Crnoj Gori.

- Kada su presvlačene mošti Svetog Arsenija Sremca, na glavi, na lobanji je pisalo: "Sava, arhiepiskop srpski" i mitropolit Amfilohije je tražio tu od mlađih sveštenika da pogledaju da li je pisalo "naslednik Svetog Save" ili samo "Sava". Desio se taj događaj, ali dalje ništa po tom pitanju nije preduzimano. Samo je prekrivena glava i ostalo je kako jeste. Treba uraditi DNK analizu i utvrditi istinu. Sveti Sava je deo našeg identiteta i mene bi radovalo da su njegove mošti tu, to bi bila dodatna podrška srpskom narodu u ovim vremenima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading