Vučić sa Amendolom: Italija za ubrzanje pregovora Srbije i EU

Autor: Tanjug

Vesti

17.12.2019

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom za evropske poslove Republike Italije Vinćencom Amendolom, koji mu je preneo pozdrave premijera Ðuzepea Kontea.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Vinćenco Amendola i Aleksandar Vučić

Ministar Amendola je rekao da u Beograd donosi snažnu poruku podrške proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan. On je naglasio da se Italija zalaže da nova Evropska komisija, od početka mandata, ima jasan plan, koji bi podrazumevao i ubrzavanje pregovora sa Srbijom. "Proširenje na Zapadni Balkan bi, kao geopolitički prioritet, bio istorijski korak za EU", rekao je ministar Amendola.

Predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Italije evrointegracijama Srbije, posebno na tome što je Italija intenzivirala napore da evropske integracije Srbije i regiona budu u fokusu EU u narednom periodu. U tom smislu je važnom ocenio poruku 16 članica EU Evropskoj komisiji, među čijim inicijatorima je Italija, da su evropske integracije najbolji način da se ostvare trajna stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana, kao i predlog nove metodologije, koji je Italija pripremila sa još osam članica EU.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi, neophodnih za pridruženje Evropskoj uniji. On je u isto vreme izrazio potrebu za postojanjem jasnog strateškog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija značajan za mir i stabilnost u regionu. Predsednik Vučić je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem - regionalne stabilnosti, da nastavi da promoviše politiku mira i saradnje, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

Ministar Amendola je rekao da je inicijativa za primenu četiri slobode - kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala - na Zapadnom Balkanu veoma značajna za region i da je Italija podržava.

Dvojica sagovornika su istakli zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa Srbije i Italije, koje ove godine obeležavaju deset godina od uspostavljanja strateškog partnerstva i 140 godina diplomatskih odnosa. Oni su konstatovali da je zajednički cilj da se iskoriste sve mogućnosti za jačanje ekonomske i svake druge saradnje i da bi dve zemlje trebalo da nastave sa praksom održavanja zajedničkih sednica vlada.

Ministar Amendola je rekao da je Italijanska biznis zajednica veoma zadovoljna uslovima poslovanja u Srbiji i da je primetan njihov interes za proširenje poslovanja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Alexa

17.12.2019 12:11

Niko im ne brani da secvscim stavovima bore za nas

Mrmot

17.12.2019 12:14

Hvala Italiji na njihovoj podršci evrointegraciji Srbije i ostatka Balkana. Moramo sprovesti reforme i uraditi sve što je do nas da bi do toga došlo.

Bojana

17.12.2019 12:16

Hvala im na podrsci...

Ana

17.12.2019 12:38

Srbiji su bitni dobri susedski odnosi i međususedska saradnja.