Hrvatskim zverima 2-3 godine zatvora, A KAPETANU DRAGANU 15

Autor: M. R. ILIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

28.09.2017

05:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko god je mučio, pa čak i ubijao Srbe tokom sukoba u Hrvatskoj, u zatvoru je proveo najviše nekoliko godina, ako je uopšte i osuđen. S druge strane, Kapetan Dragan je bez ikakvih dokaza dobio čak 15 godina zatvora zbog navodnog mučenja hrvatskih zarobljenika.

RepublikaFoto: Tanjug/M. STRMOTIĆ
Izricanje presude Kapetanu Draganu (desno)

Presudom Kapetanu Draganu Hrvatska je dokazala svoje dvostruke aršine, kaže za Srpski telegraf direktor Veritasa Savo Štrbac. Prema njegovim rečima, hrvatski branitelji su u mnogim slučajevima dobijali minimalne zatvorske kazne za ubijanje i zversko klanje Srba iako su na duši, za razliku od Kapetana Dragana, koji nikog nije ubio, nosili na desetine ljudi.

- Sudsko veće činile su sudije koje nemaju elementarno profesionalno poštenje prema dokazima niti hrabrosti da na osnovu dokaza donesu presudu - navodi Štrbac.

Advokat Toma Fila napominje da bi Hrvati Kapetana Dragana osudili na 40 godina zatvora, a ne na 15, da su imali bilo kakve dokaze:

- Kapetana Dragana su proglasili krivim jer je navodno potčinjenima dozvoljavao maltretiranje zarobljenika; jednog je, tvrde Hrvati, lično ošamario, a drugog udario u glavu nogom, tako da mu je prokrvario nos. Čak i da se to stvarno desilo, da li je to ratni zločin? Ja mislim da je to degradacija najozbiljnijeg krivičnog dela.

 

ZA OVA NAVODNA DELA JE KAPETAN DRAGAN DOBIO 15 GODINA
- nije sprečio svoje doborovoljce da maltretiraju i muče zarobljenike pritvora na kninskoj tvrđavi
- jednog od zarobljenika ošamario, drugog udario nogom po nosu
- izradio plan napada na policijsku stanicu u Glini, kada su oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili
ZA OVO SU HRVATI IZ LORE I KERESTINCA DOBILI OD 18 MESECI DO 8 GODINA
- udarali zatvorenike šakama, nogama i bejzbol palicama
- povezivali ih štipaljkama spojenim na induktorski telefon
- ubijali i ranjavali vatrenim oružjem
- lomili zarobljenicima vilice, jagodice, rebra, glave i potkolenice
- prisiljavali ih na međusobne bludne radnje
- terali ih da laju iz kućice za pse
- zarobljenike premlaćivali i seksualno zlostavljali
- terali ih da se skidaju goli, međusobno se tuku, oralno zadovolje jedni druge
- silovali zarobljenice
- jedna trudna zarobljenica pobacila je posle mučenja nožem
RepublikaFoto: Tanjug/M. STRMOTIĆ
Dragan Vasiljković (u sredini) na suđenju u Hrvatskoj

Načelnik SUP Knin: Kep nije ni prišao zarobljenicima

Ako je iko kriv za bilo šta što se dešavalo hrvatskim zarobljenicima u Kninu, onda sam to ja, a ne Kapetan Dragan. Ali odgovorno tvrdim da nije kriv niko jer mučenja i zlostavljanja nije bilo.

Ovako za Srpski telegraf govori Milenko Zelenbaba, nekadašnji načelnik SUP Knin, pod čijom je komandom bio pritvor u kom su bili hrvatski zarobljenici.

- Kapetan Dragan sigurno nije tukao zatvorenike na kninskoj tvrđavi. I da je hteo, nije mogao jer on sa njima nikada nije bio u kontaktu, jedino čime se bavio bilo je obučavanje njegovih vojnika. To vam odgovorno tvrdim, imenom i prezimenom - priča Zelenbaba.

Kako kaže naš sagovornik, koji danas živi u Inđiji, niko nije čak ni ružno pogledao nekog od pritvorenika, a kamoli nešto drugo.

- Ja sam ih kao načelnik SUP Knin lično nadgledao, nije bilo šanse da im neko priđe, pa ni Kapetan Dragan ili neko od njegovih ljudi - navodi Zelenbaba i dodaje da je Kep zaveo strogu, vojničku disciplinu u svojoj jedinici i da su se striktno poštovala sva pravila, pa je i s te strane siguran da niko od zarobljenika nije maltretiran.

NEKI OD OSUĐENH

LOGOR KERESTINAC
Stjepan Klarić, 8 godina
Viktor Ivančin, 5 godina
Dražen Pavlović, 3 godine
Goran Štukelj, 2 godine
Željko Živec, 18 meseci
LOGOR LORA
Tonči Vrkić, 8 godina
Ante Gudić, 8 godina
Anđelko Botić, 8 godina
Davor Banić, 7 godina
Tomislav Duić, 6 godina
Emilio Bungur, 6 godina
Josip Bikić Čop, 4 godine

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading