OVO JE 10 STUBOVA PLANA "SRBIJA 2025": Novi investicioni program menja lice zemlje

Autor:

Vesti

29.12.2019

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija dobija novo lice! U narednih pet godina, kako predviđa investicioni plan "Srbija 2025", koji je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u razne projekte u našoj zemlji biće uloženo oko 14 milijardi evra.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Prvi cilj ovog plana je, kako je istaknuto, da svi građani žive bolje i da se drastično smanji odlazak mladih. U prilog tome Vučić najavljuje da će prosečne plate i penzije za pet godina biti gotovo duplirane: zarade će dostići 900, a penzije 430-440 evra. Izgradiće se i brojne saobraćajnice, železnica, kanalizaciona mreža, sportski centri, dinar će biti stabilan, zdravstvo kvalitetnije, a obrazovanje savremenije...

U razne projekte biće uloženo oko 14 milijardi evra, a cilj je da svi građani žive bolje i da se drastično smanji odlazak mladih, poručio predsednik Vučić

Vučić je poručio da je sada vreme da se izađe sa merama koje, za razliku od prethodnih, neće pogoditi građane, već Vladu i direktore.

- Srbija je u novembru imala najveći rast u Evropi od šest odsto, a godinu ćemo završiti sa rastom BDP od četiri procenta - naglasio je on i dodao da je to postignuto zahvaljujući narodu i zajedničkom radu na reformama.

Vučić se zatim osvrnuo na program "Srbija 2025".

- Neki će ovde biti 2025, neki neće, ali ćemo svi biti ponosni. Uveren sam da će budućnost Srbije izgledati drugačije, lepše i bolje i da će naš narod, a naša dece pre svega, biti neuporedivo srećniji nego ranije - naveo je predsednik.

Za KiM 150 miliona evra

Investicioni program "Srbija 2025" uključuje 150 miliona evra koje će dobiti Kancelarija za KiM, a novac će biti namenjen za infrastrukturne projekte:

- Radićemo svuda gde možemo i to ne samo na severu već i južno od Ibra - u Gračanici, Ranilugu, Klokotu, Pasjanu, ali i Štrpcu, Sirinićkoj župi, na celom KiM, gde god žive Srbi.

1. Putevi - pet milijardi evra

U okviru programa "Srbija 2025" više od pet milijardi evra biće uloženo u putnu infrastrukturu. Biće izgrađena brza saobraćajnica Sombor - Kula - Vrbas - Bečej - Novo Miloševo - Kikinda. Ona će potpuno povezati severozapadni deo sa severoistokom zemlje, a dodatno će se graditi auto-put Beograd-Zrenjanin, kao i put Novi Sad - Zrenjanin. Za tri godine biće završen i Moravski koridor, a jedan od važnijih projekata je i deonica Vožd Karađorđe, za šta je već obezbeđeno 100 miliona evra.

2. Stabilan kurs dinara

Kurs dinara će, kako je istaknuto, 14 godina u kontinuitetu ostati stabilan, odnosno između 117 i 120 dinara u odnosu na evro. Stabilan dinar i njegov odnos prema evru znači da će građani i privrednici moći da planiraju svoju aktivnost i uzimaju stambene i druge kredite bez bojazni da će mesečne rate iznenada da skoče.

3. Dva najduža tunela

Predstavljajući investicioni plan, Vučić je na karti Srbije nacrtao ono što je urađeno od saobraćajnica, ali i ono što tek treba da se radi. U svom izlaganju on se osvrnuo na dva najduža tunela, koja će biti izgrađena.

- Za samo dve godine završićemo najtežu deonicu auto-puta Čačak - Požega. Na ovoj deonici biće dva najduža tunela u Srbiji. Jedan će biti dugačak 2.850 metara, drugi 2.750 - naveo je on.

4. Penzije skoro duplirane - 440 evra

Prosečne penzije u Srbiji su trenutno 226 evra, a biće skoro dvostruko veće za pet godina, rekao je predsednik i dodao da će standard penzionera 2025. biti 70 odsto bolji nego sada. Penzije će se od naredne godine obračunavati po tzv. švajcarskom modelu, tako da dva puta godišnje prate rast zarada i inflacije, a u januaru će prosečno primanje za najstarije sugrađane iznositi 245 evra.

5. Milijardu za vodovod i kanalizaciju u svakom selu

Za izgradnju vodovoda i kanalizacije u svakom delu u Srbiji biće uloženo čak milijardu evra. Vučić je rekao da će novac za tu namenu biti realizovan preko Kancelarije za javna ulaganja i napomenuo da je opredeljeno i više novca nego što lokalne samouprave mogu da potroše.

6. Sportski centri i stadioni

U sportsku infrastrukturu biće uloženo pola milijarde evra. Među projektima čija realizacija sledi u narednih pet godina su nacionalni stadion u Beogradu i gradski stadioni u Subotici, Leskovcu, Zaječaru, Kraljevu, Loznici, Vranju, Kruševcu, Novom Pazaru... Osim toga, Zavod za sport i medicinu sporta dobiće nacionalni trening-centar Srbije, kao i košarkaši i odbojkaši. Izgradiće se i strelište u Beogradu.

7. U zdravstvo dodatnih 600 miliona

U zdravstvo će biti uloženo dodatnih 600 miliona evra, najavio je Vučić i naglasio da zdravstvo troši toliko da 20 odsto budžeta odlazi na njega. On je dalje obrazložio da se 2,4 milijarde potroši na samo zdravstvo kako bi se svim građanima omogućilo da imaju dobru negu i zaštitu, a da 950 miliona odlazi na plate zaposlenih u tom sektoru.

8. Turizam

Za ulaganje u infrastrukturu u oblasti turizma investicionim planom biće izdvojeno 200 miliona evra. Ova sredstva biće uložena u banje, sportske centre, planinske ski-centre, arheološke lokalitete...

9. Izgradnja metroa

U železničku infrastrukturu biće uloženo nešto više od tri i po milijarde evra, a u tu sumu je uračunata i izgradnja metroa u Beogradu od oko 1,3 milijarde. Za deonicu rekonstrukcije pruge Novi Sad - Subotica već je izdvojeno 800 miliona evra, a za prugu Beograd - Niš obezbeđeno je 200 miliona.

10. Plate skaču na 900 evra

Vučić je naveo da će u januaru prosečna plata biti veća od 500 evra, a da će do kraja 2025. prosečne plate biti gotovo duplirane. Naime, zarade zaposlenih u Srbiji će dostići 900 evra. Ovo je jedna od mnogih mera koje su predstavljene investicionim planom, a koja bi trebala da spreči odlazak mladih iz Srbije.

Do milijardu kubika gasa u Banatskom Dvoru 

Projekti u oblastu energetike predstavljaju značajan segment investicionog programa "Srbija 2025", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i istakao da je povećanje kapaciteta za skladištenje gasa u celoj zemlji jedan od prioriteta.

- Veliku pažnju ćemo posvetiti upravo energetskim projektima - rekao je ministar i naveo da su u toj oblasti u toku značajni projekti, među kojima je gasovod od granice sa Bugarskom do Mađarske, nastavak "Turskog toka".

- U 2020. je ostala izgradnja blok i mernih stanica i velike kompresorske stanice koja treba da obezbedi pritisak da bi taj gas nastavio da teče do Mađarske - kaže Antić i dodaje da su veliki projekti već u toku, ali da je investicionim programom planiran čitav niz drugih projekata.

Ministar naglašava i da Srbija trenutno ima 450 miliona metara kubnih gasa u Banatskom Dvoru i da se mora povećati kapacitet skladišta kako bismo imali punu sigurnost snabdevanja gasom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading