ŠIPTARI PRIZNAJU: 2019. je bila loša godina, Beograd lobirao za povlačenje priznanja

Autor: Tanjug

Vesti

01.01.2020

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom 2019. godine kosovske institucije nisu uspele da obezbede novo međunarodno priznanje Kosova, piše Gazeta Ekspres. List navodi da je na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova navodeno da je 116 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, ali i da su neke države povukle priznanja mada to na Kosovu nije potvrđeno.

RepublikaFoto: pixabay.com/Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Jeziva kampanja Srbije nanosi štetu kosovskoj spoljnoj politici a stručnjaci za međunarodne odnose kažu za Kosova Preš da su kosovske institucije propale u inostranoj diplomatiji - piše list, prenosi Kosovo onlajn.

Profesor za međunarodne odnose Afrim Hoti kaže da se Kosovo tokom 2019. godine suočilo sa fenomenom povlačenja priznanja, iako kaže da u međunarodnom pravu kao praksi nema povlačenja priznanja u konsolidovanim državama.


On dodaje "da je Srbija nastavila da koristi sve nedemokratske metode kako bi ubedila neke države da povuku priznanje".

Prema njegovim rečima, to se desilo sa onim zemljama koje nemaju konsolidovane sisteme.

 

 

Analitičar Ramuš Tahiri kaže za Kosova Preš da od razgovora sa Srbijom u Briselu Kosovo stagnira i broj priznanja počinje da opada.


Tahiri smatra da bi Kosovo trebalo da osmisli agresivniju strategiju, kako kaže „u pozitivnom smislu, za predstavljanje države u inostranstvu putem dostojanstvenog diplomatskog predstavljanja".

KosovoPreš nije mogao da dobije izjavu Ministarstva spoljnih poslova o pitanju priznavanja i povodom toga da su ga neke države povukle.

Nedostatak priznanja i njihov trenutni broj takođe utiče na članstvo zemlje u međunarodnim mehanizmima, gde Kosovo nije deo Interpola, navodi ovaj medij.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading