Dojče vele o Milovim skandaloznim merama: Rat protiv Crkve

Autor:

Vesti

08.01.2020

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milo Đukanović već decenijama vlada Crnom Gorom kao svojim privatnim posedom, ali sada, na pravoslavni Božić, hiljade njegovih sunarodnika protestuje protiv njega, stav je Miodraga Šorića, šefa dopisničke službe Dojče velea.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Šorić, inače pravoslavni vernik koji se dobrovoljno angažuje u Crkvi, u tekstu za DW, u rubrici Lični stav, kaže da Đukanović gubi tlo pod nogama.

- Ne protestuju samo pravoslavni hrišćani u Crnoj Gori i van nje. S njima se solidarišu katolici i muslimani prema načelu: Ono što se danas događa pravoslavnim hrišćanima može sutra da se dogodi nama - naveo je Šorić.

Uz ocenu da je Đukanović 30 godina na vlasti, te da je prošao put od mladog komuniste i sledbenika Slobodana Miloševića, Šorić piše da je Milo "ideološki fleksibilan do proizvoljnosti", te da je "politički umetnik preživljavanja".

- Zapad mu je gotovo sve dozvoljavao: korupciju, kontrolu medija, progon opozicionih novinara, pranje novca, krijumčarenje cigareta. Zapadu je pre svega bilo važno da je on protiv Beograda i članstvo Crne Gore u NATO. Zapad se tešio obećanjima vlade u Podgorici da će uskoro sve biti bolje - ističe autor.

Šorić smatra da vreme radi protiv Đukanovića.

- Jer, sve dok on ne povuče zakon, nemiri će se nastaviti. Ako bude neophodno, nedeljama i mesecima. Vlada istina navodi da nekretnine Crkve ne preuzima za sebe, već da želi da ih preda crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ali svi u Crnoj Gori znaju: to je organizacija koju je stvorio i koju kontroliše Đukanović i koju ne priznaje nijedna druga Crkva ili vera. Prepustiti toj pseudocrkvi zemljište, pa i ono duž obale, crkve i druge zgrade - to može samo neozbiljan čovek koji misli zlo - ocenjuje se u tekstu.

Autor zaključuje da "Zapad teško sebi može da priušti da, kao do sada, bude saglasan sa državnim interesima kuma iz Podgorice".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
beban

08.01.2020 20:33

Pošteno i pametno napisano.