Za Srbiju više neće biti zime: Zašto je važan Turski tok?

Autor:

Vesti

09.01.2020

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gasovod "Turski tok" je garancija ekonomskog prosperiteta, ali i stabilnosti za Srbiju, jednoglasni su u oceni ekonomisti i analitičari. Oni ističu da je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka u savremenoj istoriji Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Gasovod, koji počinje u sibirskoj Anapi, a potom ispod Crnog mora stiže do turskog mesta Kijikej, ima dva kraka - prvi snabdeva tržište Turske, dok je drugi, koji je namenjen snabdevanju ruskim gasom južne i jugoistočne Evrope, u izgradnji i on će ići od turske granice preko Bugarske kroz Srbiju do Mađarske.

Dobro za investicije

- Ovo je velika stvar za Srbiju ne samo u ekonomskom već i u političkom smislu. Da smo imali jedan ovakav gasovod 1999, sigurno nas ne bi bombardovali. Zasipati bombama jednu zemlju da se ne ugrozi gasovod je nemoguće, a to bi bio i direktan prst u oko Rusiji. "Turski tok" značajno povećava sigurnost Srbije ne samo u ekonomskom već posebno u geopolitičkom smislu - ocenjuje Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Činjenice o gasovodu

  • 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje kapacitet gasovoda
  • 403 kilometra biće dugačak krak "Turskog toka" kroz Srbiju
  • 15,57 milijardi kubnih metara gasa godišnje kapacitet srpskog dela gasovoda
  • Početak snabdevanja gasom u Srbiji očekuje se od oktobra
  • Milioni ljudi biće snabdeveni gasom
  • U planu je da se gasovod nastavi prema Slovačkoj i Austriji

Gasovod kroz Srbiju u dužini od 403 kilometra od ogromnog je značaja za privlačenje investicija, što će doprineti ukupnom usponu naše zemlje.

- "Turski tok" će garantovati energetsku bezbednost, što je vrlo važno za trajan i dugoročan razvoj jedne zemlje jer se dobar deo proizvodnje oslanja na gas. To je jedna važna komponenta infrastrukture, pa ne čudi što mnoge zemlje nastoje da se nekako prikače uz dobar gasovod - kaže za naš list ekonomista Ljubomir Madžar i dodaje da ćemo od ovog gasovoda imati i direktnu ekonomsku korist od transporta gasa kroz našu zemlju.

Donosi prihode

- Ovaj gasovod će nam donositi lep i siguran prihod. To vam je kao da ste bogati, imate novac u banci, a uz to dobijate i dobru kamatu, a da ništa ne radite - slikovito je opisao poznati ekonomista.

 

Od Zajčara do Horgoša

Polaganje cevi za "Turski tok" kroz Srbiju, od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša, završeno je, pa se očekuje da će prve količine gasa kroz našu zemlju kroz ovaj gasovod poteći u oktobru. Uporedo se grade gasne stanice, čime će gas iz ovog toka biti doveden u Vladičin Han, Ljuboviju, Bajinu Baštu...

Svečanom odvrtanju ventila "Turskog toka" u sredu u Istanbulu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, lideri Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, kao i bugarski predsednik Bojko Borisov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading