NOVI DETALJI AFERE "MITO": Zoranin direktor svedok saradnik?

Autor:

Vesti

13.01.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšeni direktor JP "Infrastruktura železnice Srbije" Miroljub Jevtić, korumpirani saradnik ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović kod kojeg je pronađeno 10.000 evra u kešu, za koje se sumnja da je primio kao mito, nudi se da bude svedok-saradnik kako bi bio aboliran.

RepublikaFoto: Tanjug/Infrastrukture Železnice/Oksana Toskić
Miroljub Jevtić i Zorana Mihajlović

Zauzvrat Jevtić planira da otkrije imena još nekih krupnih zverki koje su učestvovale u visokoj korupciji oko eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, ali i da razotkrije čitavu koruptivnu mrežu u javnim preduzećima na osnovu kojih rukovodioci zgrću milionske sume.

- Ako je već upao u jamu iz koje teško da može da se iščupa pošto postoje jaki dokazi da je učestvovao u visokoj korupciji, Miroljub je rešen da u tu jamu povuče još nekog sa sobom od saradnika, ali uz uslov da on bude oslobođen krivice. Državnim organima nudi da otkrije sva svoja saznanja - poručuju naši izvori.

OBRT U ISKAZU

Ono što posebno bode oči u celoj priči jeste što je Jevtić promenio prvobitni iskaz, dat na prvom saslušanju, kada je rekao da je pare davao ministarki Zorani Mihajlović i njenom mužu Vladimiru Atanackoviću.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Miroljub Jevtić

- Jevtić je prvo sve priznao, čak i koliko je novca nosio ministarki i njenom mužu, a onda mu je preneta poruka šta da radi i okrenuo je ploču, pa je sve negirao, navodeći da je reč o pozajmici. Verovatno mu je obećano da je jedini način da se izvuče da negira krivicu - otkrili su izvori Srpskog telegrafa.

Branilac Miroljuba Jevtića advokat Jakša Peković na pitanje da objasni kako se odvija postupak i da li je za njih opcija da uhapšeni direktor JP "Infrastruktura železnice Srbije" dobije status svedoka-saradnika odgovara da ne može da govori o slučaju na taj način:

Jevtić je dao iskaz, određen mu je pritvor do 30 dana i videćemo kako će se postupak dalje odvijati

Jakša Peković, advokat Miroljuba Jevtića

- Gospodin Miroljub Jevtić je dao iskaz, određen mu je pritvor do 30 dana i videćemo kako će se postupak dalje odvijati. Razumite da ne mogu da komentarišem takve stvari niti da govorim o detaljima postupka koji je u toku.

MNOGO PUTERA NA GLAVI

S druge strane, advokat Nebojša Milosavljević za naš list kaže da bi bilo interesantno za društvo i uopšte u borbi protiv kriminala i korupcije da Jevtić svoja saznanja podeli sa tužilaštvom:

- Ukoliko Jevtić ima saznanja, to bi bilo izuzetno korisno i u nekom dogovoru sa tužilaštvom imao bi određene beneficije u postupku. Da li je to oportunitet ili je to možda svedok-saradnik, to je stvar tužilaštva i njihove procene, ali pošto je on bio čovek na visokim državnim funkcijama, verovatno ima saznanja, a možda čak ima i dokaze. To bi možda bilo vrlo fatalno za neke visoke funkcionere ako su umešani u kriminal. Takođe, ukoliko Jevtić ima neka saznanja i dokaze, ne samo za Zoranu Mihajlović nego i za nekog drugog visokog funkcionera, on je te dokaze verovatno sklonio. Ja mislim da tu svako ima putera na glavi, sad je samo pitanje šta može da se dokaže i tu svako kalkuliše šta je za njega najbolje.

Ukoliko Jevtić ima dokaze, ne samo za Mihajlovićevu nego i za neke druge, on je te dokaze sklonio

Nebojša Milosavljević, advokat

Prema mišljenju advokata Svetozara Vujačića, visoku korupciju je teško dokazati jer se to uglavnom radi "u četiri oka".

- Nesretnika Jevtića iz "Železnice" uhvatili se kad je primao pare na delu. Tu tužilaštvu ne treba svedok-saradnik da je primao mito 10.000 evra. Mogao bi Miroljub Jevtić da dobije pogodnosti, ali bi morao da otkrije velike zverke da bi se to uopšte uzelo u obzir i da se to pouzdano utvrdi da je tačno što on kaže. U praksi se takvim sporazumom smanjuje kazna skoro duplo uvek, a teorijski, svedok-saradnik može da bude aboliran - zaključuje Vujačić.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ/Tanjug
Miroljub Jevtić

STATUS SVEDOK-SARADNIK

- U praksi ovo znači postizanje izvesnog složenog dogovora između postupajućeg javnog tužioca i jednog od okrivljenih, odnosno njegovog branioca u konkretnom krivičnom postupku

- Na tužiocu je da licu zainteresovanom da stekne ovaj status predoči procesni položaj svedoka-saradnika

- Osnovna pogodnost je u tome da svedoku-saradniku, koji svoj iskaz u svemu da u skladu sa zakonskim obavezama, sud utvrđuje minimalnu kaznu propisanu Krivičnim zakonikom za delo koje je priznao i za koje je u postupku dokazano da ga je učinio, a zatim izriče kaznu koja je umanjena za jednu polovinu od utvrđene

- Ako je značaj iskaza baš tog svedoka za otkrivanje, dokazivanje ili sprečavanje drugih dela iste grupe pretežniji od posledica krivičnog dela koje je učinio, on teorijski može biti potpuno aboliran za krivično delo koje je učinio

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ministarki Zorani Mihajlović veruje.

Vučić: Uhvatila policija čoveka s parama na licu mesta. Pokazala da će da hapsi direktore javnih preduzeća. Čisto kao suza

- Uhvatila policija čoveka sa parama na licu mesta. Pokazala da će da hapsi direktore javnih preduzeća. Čisto kao suza. Ja nisam čuo da je Zoranu bilo ko pominjao i ubeđen sam da ona s tim nema veze. Njoj potpuno verujem - istakao je Vučić.

 

 

Ministarka Mihajlović negirala je svaku povezanost s aferom zbog koje je Jevtić uhapšen. Uz apel nadležnim da urade sve što je u skladu sa zakonom, Mihajlovićeva je u izjavi koju je objavila na Fejsbuku poručila da je pravosudnim organima dostupna u svakom trenutku.

Osim o aferi "Železnica" u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa možete čitati i o nezapamćenoj tragediji u selu kod Zaječara gde se otac šestoro dece ubio zbog bede. Takođe, možete saznati i još detalja o aferi koja prati poznatog glumca Dragana Bjelogrlića, kako se u svetu brane od zagađenja vazduha o kojem se kod nas danima priča jer se Beograd nalazi visoko na listi najzagađenijih gradova na svetu, kao i sve o planu Hrvata da preko srpskih sudiju otmu milione. O svemu ovome čitajte i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading