Pinokio na kvadrat! Đilas predstavio CIRKUS PLAN za razvoj Srbije

Autor:

Vesti

16.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spisak pustih snova i lepih želja. Ovako sagovornici Srpskog telegrafa u najkraćem opisuju plan koji je lider Stranke slobode i pravde i Saveza za Srbiju Dragan Đilas juče predstavio kao pandan strategiji vlasti u Srbiji za razvoj zemlje do 2025. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/TANJA VALIČ
Dragan Đilas

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je zbunjen ovakvim ponašanjem lidera SSP koji se, koliko do juče, kaže, zalagao za bojkot izbora.

- Ne razumem zašto predstavlja program kad se već mesecima zalaže za ideju bojkota. Ili se možda u međuvremenu predomislio, posebno nakon najava da će cenzus biti spušten, pa valjda računa da će za njega biti teško, ali ipak dostižno da preskoči tri odsto. Nijedan ozbiljan političar ili onaj koji pretenduje da to bude ne ponaša se tako - kaže za naš list Stanković.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dejan Vuk Stanković

On ističe da ovakvim ponašanjem Đilas sebe predstavlja kao neozbiljnog.

- Đilas je prilično dezorijentisan i čini se da ni on sam ne zna šta bi. S jedne strane predstavlja program stranke, a u isto vreme se zalaže za bojkot izbora. Te dve stvari prosto ne idu jedna s drugom. Ili je, možda, ovo ipak početak Đilasove kampanje i napuštanja ideje bojkota - kaže Stanković.

PLATE PROSVETARA 700E

U svom programu presednik SSP smatra da bi početna plata za 86.000 nastavnika u Srbiji trebalo da bude 700 evra, dok bi vaspitačice u vrtićima primale 600 evra mesečno. Tvrdi i da bi obezbedio besplatne udžbenike za svih 800.000 đaka u Srbiji, koji bi, kaže on, imali i besplatne obroke na račun države.

ZAŠTO JE OVO LAŽ

Mladen Šarčević, ministar prosvete:

Ja sam ozbiljan čovek i baratam samo činjenicama. Povećanje plate je moguće, ali samo na zdravim osnovama. Za poslednje tri godine prosvetarima je plata podignuta pet puta, a očekuje se novo povećanje u januaru. Tih 700 evra, koje on pominje nije nemoguće dostići, ali ozbiljnom politikom i korak po korak. Što se tiče besplatnih udžbenika, on je već to pokušao da sprovede kao gradonačelnik Beograda i taj projekat je neslavno propao. Mi obezbeđujemo besplatne knjige za najsiromašnije đake, za decu pripadnike nacionalnih manjina, kao i za mališane sa posebnim potrebama, što je već veliki broj dece. Svake godine fond za udžbenike se uvećava, pa ćemo i doći do toga da deca dobijaju knjige besplatno, ali i to mora da bude na stabilnim osnovama.

LEKARIMA PLATA 1.000 EVRA

Đilas obećava da će, čim on dođe na vlast, 21.675 lekara dobiti minimalne početne plate od 1.000 evra. A za 56.319 medicinskih sestara, kojima obećava mesečna primanja u iznosu od 600 evra.

ZAŠTO JE OVO LAŽ

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Ministar zdravstva Zlatibor Lončar:

Tog 30. aprila 2012. u Starom dvoru je tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas prisustvovao prezentaciji projekta "Rekonstrukcija četiri klinička centra u Srbiji", kao i početku tenderskog postupka za izvođače radova. Obećao je tada građanima Srbije početak kompletne rekonstrukcije KC Srbije tokom te 2012. godine i završetak radova do kraja 2015. godine "u zajedničkom cilju da omogućimo kvalitetniju zdravstvenu uslugu za sve one koji nam se obrate za pomoć".

Tog 15. januara 2020. godine političar Dragan Ðilas je najavio građanima Srbije da je sposoban da lekarima u našoj zemlji obezbedi veće plate, za šta mu je potrebno samo šest meseci na vlasti. Da je to ostvarivo, garantuje mu biznismen Dragan Ðilas, koji je, kako sam tvrdi, postigao rezultate i sa svojom firmom i kao gradonačelnik.

Sve ovo zajedno bi već bilo dovoljno smešno i na ivici zdravog razuma, ali kako biznismen u politici Dragan Ðilas ima običaj da svake prestupne godine iznese neko senzacionalno obećanje, dužni smo da građane Srbije podsetimo na "zlatno doba" Dragana Ðilasa.

U to vreme plate lekara bez specijalizacije i minulog staža iznosile su jedva nešto više od 50.000 dinara, dok je specijalista zarađivao 62.941 dinar. Plate sestara i tehničara bile su 30.159 dinara. I sve to baš u vreme kada je, kako sam kaže, postizao rezultate i sa svojom firmom i kao gradonačelnik.

Danas, kada smo pošteđeni tih i takvih rezultata, lekari u Srbiji zarađuju 76.872 dinara (bez specijalizacije, minulog staža i dodataka), 96.262 dinara kao specijalista bez minulog staža i dodataka i subspecijalista više od 100.000 dinara, a sestre i tehničari 50.000 dinara.

U vreme dok je biznismen u politici Dragan Ðilas postizao rezultate sa svojom firmom i kao gradonačelnik, deca obolela od retkih bolesti nisu imala od čega da se leče, plaćano je turskim klinikama za lečenje naših građana gama nožem, grčkim klinikama za lečenje iks nožem, građani Srbije su umirali čekajući na terapiju zračenjem na linearnim akceleratorima, nosili su se zavoji, flasteri i konci u bolnice, a inovativni lekovi su bili nepoznata kategorija u zdravstvenom sistemu... Tarife umesto konkursa za zapošljavanje mladih lekara i specijalizacije kao tabu-tema su verovatno bili strategija na putu postizanja rezultata sa svojom firmom i kao gradonačelnika biznismena u politici Dragana Ðilasa.

Sad kad je Srbija najzad na nogama, u suficitu i u novom investicionom zamahu, biće još biznismena u politici koji će poželeti da na teret građana ponovo postižu rezultate sa svojom firmom i kao gradonačelnik.

Hvala, ali ne hvala!

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Mara

16.01.2020 07:48

Djilas je predstavio plan za pljacku drzavne kase....

mikii

16.01.2020 07:53

Neverovatno je koliko je Djilas samouveren, posle svega što je radio dok je bio na vlasti ne bi trebalo da se pojavljuje u javnosti.!!

BozaB

16.01.2020 07:54

Smejurija.Djilasov jedini plan je da dodje do vlasti i nastavi licno bogacenje.

MilijanaLakić

16.01.2020 08:22

Ovakvim amaterskim nastupom sa spiskom želja bez pokrića Đilas bolje da se nije oglašavao,dokaz da nikad nije bio nikakav političar nego samo borac za sopstvenu korist