DRŽAVNI SEKRETAR RADOMIR ILIĆ: Menjati Ustav da sudstvo dobije eksternu kontrolu

Autor: Tanjug

Vesti

19.01.2020

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je da Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu.

RepublikaFoto: youtube.com/Zoran Mirkovic
Radomir Ilić

- Sudstvo i tužilaštvo postali su neodgovorna grana vlasti, zatvoren sistem koji vodi računa samo o sebi i koji niko ne kontroliše eskterno - ocenio je Ilić za televiziju Prva.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo pravde je tokom procesa evropskih integracija izgubilo ingerencije, dok su tužilaštvo i sudstvo postali dva potpuno zatvorena sistema.

Problem, kako je rekao, vidi u tome što sudije biraju sudije, a tužioci biraju tužioce.

Ilić je kao primer na koji se treba ugledati naveo Francusku, u kojoj sudije i tužioce postavlja predsednik države.

 

 

- Mi imamo, dakle, u jednoj Francuskoj, gde u njihovom ustavu sudstvo i nije grana vlasti, nego autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik države. E, a kod nas, dakle, umesto predsednika države, umesto, dakle, da recimo predsednik Vučić postavlja sudije, ovde imamo da oni koji sede sa kriminalcima u hotelu ''Šumadija'' (to rade) - kazao je Ilić.

Upitan da li je to mešanje u nezavisnost pravosuđa, Ilić je rekao da je od političkog pritiska, za razliku od drugih pritisaka, "napravljena fama".

- Sada moramo da promenimo Ustav, moramo da promenimo pravila igre, moramo da otvorimo taj krug, pravosuđe mora da dobije eksternu kontrolu - rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading