Praktično se proglasio za patrijarha: Amfilohije se otcepio od SPC

Autor:

Vesti

21.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorska vlast i Milo Đukanović pregovaraće sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, a ne sa Patrijaršijom u Beogradu i patrijarhom Irinejom.

Amfilohije

Ovo je juče poručio mitropolit Amfilohije, naglašavajući da je mitropolija koju vodi "autonomna i samostalna kroz vekove".

Mitropolija samostalna?!

Objašnjavajući zašto je njegova Mitropolija samostalna u odnosu na SPC, Amfilohije je ponudio i ovo objašnjenje:

- Ma kakva autonomija, svaka episkopija u pravoslavnoj crkvi je autonomna. Mitropolija je bila samostalna, autonomna kroz vekove. To je pravilo u crkvi oduvek bilo. Mitropoliju je osnovao pre 800 godina Sveti Sava.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf za 27.12.

U izjavi za portal Standard, kojom je praktično proglasio otcepljenje od Srpske pravoslavne crkve (SPC), on je naširoko objasnio zašto smatra da je Mitropolija faktički nezavisna u odnosu na SPC. Time je, u stvari, potvrdio ono što je Srpski telegraf objavio pre nekoliko dana i na šta je indirektno upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić: postojanje tajnog plana i dogovora koji će u stvari pomoći Milu Đukanoviću da otme svetinje SPC u Crnoj Gori.

TEMELJNI UGOVOR

Podsetimo, nakon što je crnogorskog predsednika iznenadila masovna pobuna naroda, koju nije očekivao, bacio je mamac i ponudio dijalog. Problem je, međutim, što taj dijalog ne bi vodio sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i njenim patrijarhom Irinejom, već Mitropolijom crnogorsko-primorskom i Amfilohijem (Đukanović iznoseći ponudu nijednom rečju nije pomenuo srpsku crkvu).

Ovo je tajni plan Mila i mitropolita

Kao što je Srpski telegraf objavio u četvrtak, a potvrdilo se, evo, već posle nekoliko dana, Đukanović planira da umiri proteste tako što će ući u pregovore sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, na čijem je čelu Amfilohije Radović, s kojim je već dugo na istim talasnim dužinama. Spreman je čak i da naizgled popusti i "prepiše" svu imovinu SPC u Crnoj Gori na mitropoliju, s kojom bi, kako planira, posle lako našao zajednički jezik. Time bi Milo i Amfilohije, kažu naši izvori, ubili dve muve odjednom: crkve i manastiri svakako bi na kraju svega, na duži rok, završili kao svojina crnogorske države, a narod bi prethodno bio umiren jer bi vernici mislili da je dovoljno to što su svetinje vraćene mitropoliji. Zamka je, međutim, u tome što bi titular bila mitropolija kojom upravlja Amfilohije, a ne SPC, i za srpsku crkvu bi svetinje bile bespovratno izgubljene.

- Đukanović je svestan da se malo zaigrao ekspresnim usvajanjem spornog zakona. Nije očekivao ovako masovne proteste. Ali, kao i uvek u decenijama iza nas, on ima i rezervni plan i namera mu je da vernike umiri sporazumom sa Amfilohijem. Posle izvesnog vremena bi sproveli ono što su prvobitno i zamislili - objasnio je jedan diplomata za naš list.

Već juče oglasio se i Amfilohije jasnom porukom da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori vlast voditi sa njim, a ne sa beogradskom Patrijaršijom. Na to je dodao da je Mitropolija na čijem je on čelu "autonomna i samostalna kroz vekove".

Sve što radi Amfilohije deo je tajnog plana dogovorenog s Milom Đukanovićem

Amfilohije je objasnio da Mitropolija želi temeljni ugovor po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom i dodao da tu neće biti pomena o novom statusu Mitropolije, autonomnom ili autokefalnom, ponavljajući da je ona već autonomna.

RepublikaFoto: Tanjug

Vučićevo upozorenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kao adresu eventualnih razgovora sa crnogorskom vlašću istakao isključivo srpsku patrijaršiju u Beogradu. On je javno zamolio da vrh Crkve bude posebno obazriv po ovom pitanju da ne bi, kako je rekao, "neko posle kazao da neki manastiri pripadaju Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ili drugim eparhijama", kao i da je "pitanje da li će ih uvek neki, pre svega crnogorska vlast, uopšte videti kao deo SPC".

- Crnogorske vlasti uvek govore o Mitropoliji crnogorsko-primorskoj iako je ona samo deo SPC, čije je sedište u Beogradu. Mitropolija crnogorsko-primorska nije neka posebna mitropolija - objasnio je Vučić.

Amfilohije ističe da je Mitropolija bila samostalna od ukidanja Pećke patrijaršije 1766. godine, te da se u prošlosti zvala autokefalnom zato što je bila jedina eparhija koja je bez prekida postojala i koja je sačuvala samostalnost Pećke patrijaršije. Ukazao je da je bila jedina eparhija Pećke patrijaršije koja je bez prekida ostala do današnjeg dana, a da su Beogradska i Karlovačka nastajale i menjale se.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf za 4.5. januar

- Jedina koja je ostala samostalna i sačuvala samostalnost Pećke patrijaršije jeste Mitropolija crnogorsko-primorska. Zvala se u to vreme autokefalna jer je u to vreme stvarala državu. Ona nije prihvatala odluku Carigrada, kojom je poništena Pećka partijaršija. Mitropolija je jedina ostala bez prekida, a to je kasnije potvrdio ruski sinod rukopolažući episkope crnogorske koji nisu tražili da budu rukopoloženi od Carigrada, nego su tražili od Rusije da im se rukopolažu episkopi sve do Mitrofana bana 1920. godine, što ne znaju neznalice i oni vaspitani na brozovori, na lenjinizmu i marksizmu - istakao je Amfilohije, koji je naveo i da "kada sa nama pregovaraju, to je isto kao da pregovaraju sa beogradskom patrijaršijom, tu nema nikakve razlike".

RepublikaFoto: youtube.com/ Atlas TV Montenegro
Miraš Dedeić

ANALIZA INSTITUTA

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane juče je objavio da bi se kanonsko priznanje nove crnogorske crkve (a Đukanoviću je, kažu izvori našeg lista, čak i svejedno da li će to biti otcepljeni deo SPC ili raskolnička CPC Miraša Dedeića) obaviti preko unijatizacije. To znači da bi crnogorska crkva zadržala pravoslavni istočni obred, ali bi za poglavara imala papu. Iz kabineta predsednika Crne Gore odbili su da komentarišu ovu analizu, prenele su podgoričke Vijesti.

Analiza IFIMES objavljena je pod nazivom "Crna Gora 2020: Da li će crnogorska pravoslavna crkva postati unijatska crkva?".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Alexa

21.01.2020 08:04

Sve varijante su u opticaju

Odgovori 10 0
sladjana

21.01.2020 11:19

Da sačuva bar nešto.