Jovanović: Moguć sporazum između Beograda i Prištine

Autor: Pink, Republika

Vesti

22.01.2020

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović u intervjuu za bosansko-hercegovački portal Vijesti.ba izjavio je da veruje da je moguće postizanje sporazuma između Beograda i Prištine tokom ove godine.

RepublikaFoto: youtube.com/BN TV
Milovan Jovanović

- Verujem da jeste. Postizanje sporazuma zavisiće u velikoj meri od SAD. Nikakav Brisel, Pariz, Berlin, Rim se neće pitati niti će od njih zavisiti da li će doći ili ne do dogovora. Postizanje istorijskog sporazuma sa Albancima je bez dileme najteži zadatak predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nažalost, na tom poslu rešavanja kosovskog pitanja kao i pomirenja sa Albancima, Bošnjacima i Hrvatima, Vučić je potpuno sam. I ne samo da je sam nego je i saplitan na svakom koraku - ocenio je Jovanović.

Upitan, kome ne odgovara sporazum sa Prištinom, Jovanović ističe da duboka država u sprezi sa delovima crkve, SANU, univerziteta, opozicije ali i deo vlasti stalno potura tezu da Vučić nešto izdaje, prodaje ili predaje.

- Njima ali i Moskvi najviše odgovara zamrznuti konflikt, a to je nešto najgore što se Srbiji može dogoditi. To znači novo ekonomsko propadanje, sukobe, mržnju, bedu, nestabilnost, izolaciju i odlazak stanovništva. Treba imati na umu, da su kroz istoriju, postojale političke ličnosti kao sto su Miloš, Mihajlo, Milan i Aleksandar Obrenović i Aleksandar Karađorđević, koji su želeli da Srbiju okrenu ka Evropi. Svi oni su političku orijentaciju prema Evropi platili ili životom ili izgnanstvom - kaže on.

Jovanović dodaje da je Vučić možda u nemogućoj misiji, potpuno prepušten sam sebi. Jovanović navodi da je ideja "mini-Šengen" najvažniji projekat od razbijanja SFRJ do danas.

Jovanović: Zamrznuti konflikt je nešto najgore što se Srbiji može dogoditi

- Većinska zasluga za to pripada predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, naravno i drugim akterima. On je probudio optimizam i dao nadu da sva deca mogu imati uspešnu budućnost. Podsećam, da je Jugoslavija bila preteča EU. Danas se najbolje vidi koliko je čitav proces raspada Jugoslavije bio iracionalan i dugoročno štetan. Prošlost je nemoguće ispraviti. EU lideri još uvek nisu u stanju da prihvate da je mikro paradigma ex-YU od opšte važnosti - smatra Jovanović.

"Mini-Šengen", po njegovoj oceni, omogućava regionalnu i evropsku integraciju, povezanost ljudi na ovim prostorima, više tržišno nego emotivno.

- To omogućava realizaciju evropskog koncepta slobode i slobodnog kretanja. Vašington, Pariz, Berlin, Rim su pozdravili stvaranje "mini-Šengena", međutim postoje i oni kojima je još uvek bliža logika dezintegracije, mržnje, sukoba, ratova od logike pomirenja, ukidanja granica i nove zajednice -  zaključuje Jovanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading