Spasić: Grenelov zahtev Srbiji nije u skladu sa međunarodnim propisima

Autor: Republika

Vesti

24.01.2020

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost konstatuje da je pravno neprihvatljiv zahtev specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela da Srbija prestane sa kampanjom povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova prema suverenim državama koje imaju interes da prihvate stanovište Srbije da je Kosovo i Metohija deo Srbije, a u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Mario Spasić

Mario Spasić, generalni sekretar: Trampov specijalni izaslanik Ričard Grenel pred Srbiju je ispostavio potpuno međunarodno pravno neutemeljen zahtev, a to je da Srbija prestane sa razgovorima sa državama u svetu sa ciljem povlačenja priznanja Kosova kao suverene države.

Podsećam da Dodatak 2 Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, koja predstavlja krovni međunarodno-pravni dokument, propisuje da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da težnje Srbije da se prekine ili preinači priznanje Kosova jeste u duhu čuvanja propisanih i nametnutih obaveza od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Činjenica da je Kosovo uvelo međunarodno neprihvatljive takse i da Grenel uslovljava i Kosovo da ih povuče i Srbiju da prestane sa lobiranjem, ne mogu biti zajedničke teme. Kosovo je takse na uvoz robe iz Srbije uveo suprotno CEFT-a sporazumu, dok Srbija lobira protiv priznanja Kosova u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti.

Da zaključim, ove dve stvari niti su međusobno povezane niti mogu imati uporedno-pravno tumačenje, jer se radi o potpuno suštinski suprostavljenim temama i politika ne može biti pretežnija u odnosu na svetsko pravo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zlatan

24.01.2020 23:05

Kosovo je takse na uvoz robe iz Srbije uveo suprotno CEFT-a sporazumu, dok Srbija lobira protiv priznanja Kosova u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti.