Izrode, sram te bilo! U Srbiji si pare zarađiv'o, sad ti je mio Milo

Autor:

Vesti

30.01.2020

06:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predaje etiku, a moral mu na nuli! Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Milenko Perović kaže da Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi, već obrnuto, Crnogorci su, po njegovom mišljenju, izloženi stravičnom zastrašivanju.

RepublikaFoto: youtube.com/ Jelka Malović
Milenko Perović

Ovaj penzionisani profesor etike, koji je na novosadskom fakultetu uhlebljen kroz status spoljnog saradnika, odjednom se oseća ugroženo u Srbiji, gde je rođen pre 70 godina, u kojoj se školovao i proveo čitav radni vek.

SRAMOTNE OPTUŽBE

U danima kada je popularno pljunuti po svemu što je srpsko i izigravati velikog Crnogorca usred Srbije profesor Perović izrekao je niz skandaloznih optužbi na račun države koja mu je pružila sve i u kojoj, pored zaslužene penzije, još uvek zarađuje profesorsku platu.

Učiteljica stradala zbog trobojke

Foto: Facebook/Luka Radonjić

Osnovna škola "Jugoslavija" u Baru pokrenula je disciplinski postupak protiv učiteljice Rade Višnjić jer je učenicima zadala da crtaju trobojku na času. Da je protiv Višnjićeve pokrenut postupak, potvrdila je direktorka škole Biljana Vukmanović.

- Naša škola nije mesto u kojem će se demonstrirati otvoreno ili prikriveno političko delovanje, već bezbedno i prijatno mesto za sve đake - rekla je direktorka.

- Položaj Crnogoraca danas u Srbiji je izuzetno loš i izloženi su izrazitoj netrpeljivosti i netoleranciji - kaže Perović, koji je i predsednik Saveta za saradnju sa iseljenicima.

On tvrdi da Crnogorci u Srbiji danas doživljavaju talase mržnje koje su svojevremeno doživljavali Hrvati, Slovenci, Albanci i Bošnjaci.

PEROVIĆ: Položaj Crnogoraca u Srbiji izuzetno loš, izloženi smo izrazitoj netoleranciji

- U poslednje vreme, posebno od pripreme Zakona o slobodi veroispovesti, ta netrpeljivost je doživela krešendo - nadahnuto je rekao u svojoj mržnji profesor.

Kao ilustraciju toga pomenuo je izjave srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, nazvavši ih fašističkim pretnjama kojima se zaplašuju srpski Crnogorci.

Hapšenje u Nikšiću zbog posta na Fejsbuku

Koordinator partije Alternativa Nikšićanin Vesko Pejak, koji je na Fejsbuku objavio post pod naslovom "Biće rata", uhapšen je pod sumnjom za izazivanje panike i nereda, a nakon saslušanja određen mu je pritvor do 72 sata. Na Fejsbuk stranici Alternative navedeno je da je Pejak uhapšen ispred svoje zgrade po povratku s posla. Ispred zgrade tužilaštva okupili su se članovi te stranke da bi podržali Pejaka, a podršku je pružio i Demokratski front.

- Od tih pretnji i zastrašivanja do preduzimanja konkretnih represivnih mera samo je jedan korak. Mi ne treba da živimo u iluziji da se od zastrašivanja neće napraviti taj korak dalje - naveo je Perović.

Prema ovom profesoru, SPC u Crnoj Gori se ponaša okupatorski.

PRITISAK NA CRNU GORU

- Ja se nadam da će država Crna Gora imati snage da odoli tom pritisku kojem je izložena i da će Srpsku pravoslavnu crkvu staviti na ono mesto koje joj pripada, a to je da bude samo jedna od verskih zajednica, ni manje ni više od toga - poručuje Perović, dodajući da je Srbija prežalila Kosovo, ali da Crnu Goru "ne može nikako".

Ministar Dačić izjavio je da se u Crnoj Gori vodi antisrpska politika i da je Srbija žrtva "velikocrnogorske" agresije, što je obrazložio time da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da dobiju nijednu rukovodeću funkciju.

I Štrumpf će iza rešetaka

Foto: youtube.com/ Štrumpfovi • Srpski

Boje srpske zastave trenutno su najveći problem u Crnoj Gori, pa nije ni čudo što su se spojili srpski inat i humor. Tako se posebno na udaru na Fejsbuku našao crtani junak Veliki Štrumpf jer je obučen u srpske boje - ima plavo telo, crvenu kapu i belu bradu. Duhoviti komentatori postavili su pitanje da li će ga Gargamel uhapsiti.

- Crnogorci da se vrate u Crnu Goru, neće imati ko da rukovodi u Srbiji. Oni hoće da se školuju besplatno, da se leče besplatno, a onda odu dole i kažu ja sam Crnogorac. A za to vreme Srbi doživljavaju torturu. To više ne može - rekao je Dačić.

Na telefon kabineta profesora Perovića dostupan na sajtu Filozofskog fakulteta juče se niko nije javljao na pozive Srpskog telegrafa.

KO JE MILENKO PEROVIĆ

- rođen u Vrbasu 1950, gde je pohađao osnovnu školu i gimnaziju

- studije filozofije završio u Beogradu 1974, a doktorirao u Zagrebu 1984.

- od 1987. do penzionisanja 2016. radio je kao profesor etike, antičke i filozofije prava na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

- suosnivač je Bioetičkog društva Srbije, koje deluje od 2008.

- bio je predsednik Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika, koja je 2010. objavila Pravopis i gramatiku crnogorskoga jezika

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
šumar

30.01.2020 07:35

Gospodine Peroviću a i ostali crnogorci ako imate takvo mišljenje najbolje je da se vratite u Crnu Goru jer Srbija bez vas može i niste nam neophodni.

Odgovori 10 2
Koča P

30.01.2020 19:18

Šta tačno od tog što je izjavio NIJE tačno?