Milovim lažima nikad kraja: Napao Srbe da ruše Crnu Goru, a od imovine SPC hoće da pravi "krov za sve pravoslavce"

Autor:

Vesti

31.01.2020

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sastanku DPS Berane predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije propustio priliku da Srbima i SPC uputi optužbe kako oni žele da rasture crnogosrsku naciju, iako je jedini krivac za stanje u ovoj zemlji zbog anticivilizacijskog i antipravnog Zakona o slobodi veroispovesti.

RepublikaFoto: youtube.com/ Nemanja 00
Milo Đukanović

Đukanović je posebnu pažnju posvetio, kako je rekao, izrazitom nepoštovanju Crne Gore koje pokazuju predstavnici SPC, citirajući izjave patrijarha Irineja, u kojima on kaže da su Crnogorci zapravo Srbi.

Citiravši izjave zvaničnika SPC o Crnogorcima Đukanović je rekao da podseća na njih ne da bi raspirivao mržnju već "probudio deo samopoštovanja, da se zapitamo zaista jesmo li mi to kakvim nas opisuju. Imamo li potrebe da zaštitimo svoje dostojanstvo i svoj integritet? Mislim da imamo zaista više nego dovoljno razloga za sumnju u dobronamernost koju SPC pokazuje prema Crnoj Gori, crnogorskoj naciji i crnogorskoj kulturi", rekao je Đukanović.

Objašnjavajući na koji to način patrijarh ne poštuje državu Crnu Goru Đukanović je rekao da Srpska crkva želi posrbiti Crnu Goru:

- Vi želite da posrbljavate Crnu Goru. Niko ovde ne dovodi u pitanje da u Crnoj Gori žive Srbi kao jedna važna nacionalna zajednica i kao i sve druge nacionalne zajednice predstavljaju ozbiljno bogatstvo Crne Gore. Ponosan sam što sam na čelu partije koja je građanska i u kojoj imamo ljude svih nacija i vera. Ali, ako vam neko pokušava nametnuti svoju prioritetnost, pokušava nametnuti status srpske države kao što to rade predstavnici ideolozi i protagonisti velikosrpskog nacionalizma, u značajnoj mjeri stavljajući u funkciju te misije i SPC, onda smo u svađi, onda imamo problem – rekao je Đukanović.

Đukanović: Jedino rešenje je da se stvori nezavisna CPC

Na kraju je Milo Đukanović konstatovao da je jedino rešenje da se stvori nezavisna crnogorska crkva, upravo kako je govorio i prošle godine na kongresu svoje partije kada je isticao važnost zaokruživanja pitanja identiteta crne Gore kroz formiranje autokefalne i nezavisne crnogorske crkve.

- Kako ćemo rešiti taj problem? Možemo ga rešiti tako što će biti SPC pa će se formirati CPC. Ali, iskren da budem, na taj ćemo način samo cementirati podelu unutar pravoslavnog bića Crne Gore o kojoj sam govorio. Zato je moj pristup bio – ajde da budemo malo razumniji. Da vidimo možemo li da napravimo jedan krov za pravoslavne vernike u Crnoj Gori, a da se pri tome ne ogrešimo o istoriju, jer, kako sam rekao, pravoslavna crkva u Crnoj Gori je bila samostalna - zaključio je Milo svoje izlaganje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Bepa

31.01.2020 13:57

Миловим лажима никад краја.

Odgovori 12 0
JOBAH

31.01.2020 17:07

Туђе нећемо - своје не дамо.

Odgovori 11 0