Kurtijeve nebuloze: Srbija uz pomoć "mini Šengena" pravi četvrtu Jugoslaviju

Autor: Tanjug

Vesti

12.02.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti izjavio je sinoć da je “mini Šengen” srpska namera da formira četvrtu Jugoslaviju i smatra da takva ideja predstavlja opasnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

- "Balkanski ''mini Šengen'' nije stvarnost, već više ideja. Za saradnju šest zemalja regiona imamo okvir Berlinskog procesa. U tom smislu nema ničeg novog - kazao je Kurti u emisiji "Rubikon" na KTV.

On nije isključio mogućnost da prisustvuje narednom sastanku balkanskog "mini Šengena", ali navodi da je malo je verovatno da bi takva odluka bila doneta u njegovom kabinetu, prenosi Kosovo Onlajn.

- Moramo da razgovaramo o svemu u Vladi Kosova. Moramo da sačekamo dokumentaciju ove ideje i ja ću razviti neke preliminarne kontakte pre nego što odem na četvrti sastanak - rekao je on.

Uveren je, međutim, da bi albanski "makro Šengen" mogao da se implementira vrlo brzo.

 

 

- Albanski ''makro Šengen'' podrazumeva sveobuhvatnu albansku liberalizaciju. Balkanski ''mini-Šengen'' je ideja koja nije sprovedena, dok albanski ''makro Šengen'' može da se sprovede vrlo brzo. Takve inicijative ne mogu se usmeriti negde drugde, sem prema Berlinskom procesu - rekao je Kurti.

Govoreći o stavu Trampovog izaslanika Ricarda Grenela, koji insistira na ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kurti je rekao da americki diplomata "ima puno energije i nije zlonameran", ali da su pitanja na Balkanu i odnosi Kosova i Srbije osetljivi.

Ponavlja da je pokazao spremnost da ukine takse, ali nakon uspostavljanja principa reciprociteta.

- Preciziraćemo šta je reciprocitet. Kosovo može da primeni reciprocitet, ali to ne čini. Nikako ne možete ulaziti u Srbiju sa kosovskim registarskim tablicama. Tako bi moglo da postupi i Kosovo, tako bi izgledao reciprocitet. Imamo pravo da ne dozvolimo srpske kamione jer nemamo ugovor o drumskom prevozu - naveo je Kurti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading