Evo ko sve dobija odlikovanje za Dan državnosti: Među njima su poznati naučnici, institucije, hrabri ljudi, a posthumno orden dobija i jedan poznati pevač

Autor: Novosti, Tanjug, Republika

Vesti

13.02.2020

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić odlikovaće predsednika Češke Miloša Zemana Ordenom Republike na lenti povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije, prenose mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Nobelovac Peter Handke i David Vujović, poslednji preživeli član "srpske sedmorke", grupe koja je radila na programu "Apolo", poneće Orden Kararđorđeve zvezde prvog stepena, dok će isto priznanje drugog stepena ove godine pripasti srpsko-američkoj bionženjerki, profesorki biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, prof. dr Gordani Vunjak Novaković.

Karađorđev orden trećeg stepena ide u ruke urologu akademiku Jovanu Hadži Đokiću i vaskularnom hirurgu prof. dr Lazaru Davidoviću, koji je inostrani član Ruske akademije nauka i umetnosti.

Sretenjski orden prvog stepena dobijaju Medicinski fakultet u Beogradu, koji ove godine obeležava stogodišnjicu osnivanja, akademik Dušan Kovačević, Sportsko društvo "Radnički" i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo Sveta Lidija iz grčkog mesta Asprovalta. Na ovaj način sestrinstvu se odaje posebna zahvalnost za nesebičnu ljubav prema srpskom narodu. One su u našem narodu ostale upamćene, između ostalog, i zbog toga što su tokom 1995. godine primile više od 1.000 izbegle srpske dece tokom akcije "Oluja", napravile srpsku školu, krštavale ih i odgajale.

Sretenjski orden drugog stepena dobiće i dve gimnazije, leskovačka i Treća beogradska, isto priznanje trećeg stepena pripalo je "Politikinom zabavniku", Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici, zatim Milovanu Vitezoviću i Đorđu Kadijeviću za seriju "Vuk Karadžić".

Isto priznanje dobiće i novine "Jedinstvo" sa Kosova i Metohije, sa tradicijom dugom 75 godina, zatim Kulturno-umetničko društvo "Gradimir", Istorijski arhiv Beograda, koji takođe obeležava 75 godina rada, Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad", Narodni muzej u Leskovcu i poznati arheolog dr Marko Popović. Na listi za Orden srpske zastave trećeg stepena su počasni konzuli Srbije u Osaki Naohide Uejama, Republici Kipar Kipros Ilijadis i na Kefaloniji Viktor Ruhotas.

Orden belog orla sa mačevima (prvi stepen) će i u ruke Petog bataljona Vojne policije Kopnene vojske Srbije, jedinice koja je 1999. godine istrajno i uz velike žrtve branila državnu granicu na karaulama Paštrik i Košare. Istim znamenjem okitiće se i Vojna akademija, koja obeležava 170 godina od osnivanja i kontinuiranog rada. Vojnoj gimnaziji pripašće isti orden, ali trećeg stepena.

Profesor koji je spasio decu od pomahnitalog napadača dobiće medalju za hrabrost

Zlatna medalja za hrabrost "Miloš Obilić" ide na grudi profesora iz Velike Plane Slavoljuba Stojadinovića, koji je oteo pušku napadaču na školu (dobitnik Svetosavske nagrade, i priznanja za najplemenitiji podvig godine, koje dodeljuju "Novosti"). Među dobitnicima ove medalje je i En Pešić, koja je devedesetih godina prošlog veka iz rata spasla 300 srpske dece.

Na spisku dobitnika zlatnih medalja za zasluge su, između ostalih, Anri Lakaj, predsednik Memorijala Solunskog fronta, glumica Mira Banjac, kompozitor Radoslav Grajić, teniski trener Nikola Pilić, novinarka RTS i autorka filma "Ratne priče sa Košara" Slađana Zarić.

Ovo državno odlikovanje posthumno će biti dodeljeno i Šabanu Šauliću, pevaču narodne muzike.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Tijana

14.02.2020 08:50

Svi koji su na listi su zasluzni , cestitamo.

Milan

14.02.2020 08:58

Zasluženo su svi dobili priznanje,Svojim radom i zalaganjem su dokazali da su vredni toga.

Ana

14.02.2020 09:07

Ovo je praznik koji Srbija tradicionalno slavi i hvala svima koji su nam uputili čestitke povodom obeležavanja ovog dana.

Olivera

14.02.2020 09:20

Nagrade u prave ruke,veliki podsticaj za sve.