Šainović: Nekoliko Amerikanaca srpskog porekla vršilo pritisak na Klintona da reši problem Kosova

Autor: Republika

Vesti

21.02.2020

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema pisanju Vašington posta, Bil Klinton je nakon zločinačkog bombardovanja SRJ 1999. godine ugostio Roda Blagojevića i Džesija Džeksona u rezidenciji. U tom razgovoru, kako je izvestio novinar Kevin Merida, Blagojević je Klintonu izneo predlog za rešenje kosovskog problema.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nikola Šainović

- Izneo je svoj predlog za podelu Kosova, čime bi Srbi dobili kontrolu nad severnim regionom, u kojem su većina i ima dosta pravoslavnih crkava i istorijskih lokaliteta važnih za njih. Na jugu bi se stvorila samostalna država za etničke Albance, koje su proterale Miloševićeve snage - napisao je izveštač Vašington posta.

Kao svedok tih događaja, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović dao je svoje viđenje ove situacije:

- Pouzdano znam da je nekoliko Amerikanaca srpskog porekla koji su bili članovi Klintonove Demokratske stranke, a među njima verovatno i Blagojević, pokušavalo u to vreme da izvrši na njega pritisak kako bi se rat obustavio i pronašlo neko racionalno rešenje za Kosovo.

Šainović: Znam da su Amerikanci srpskog porekla iz Klintonove Demokratske stranke vršili pritisak na njega

Analitičar Dejan Miletić, koji je kao izvršni direktor Instituta za strategijske studije i razvoj upoznao Blagojevića prilikom te posete Beogradu, kaže za Srpski telegraf da je on preduzeo konkretne korake u predstavljanju inicijative za podelu KiM u Vašingtonu.

Miletić: To je zapravo bila pripremna inicijativa o podeli koja je razvijana i kod nas

- Zapravo je to bila pripremna inicijativa koja je razvijana i ovde kod nas, pa je preduzimljivi Blagojević jednostavno želeo da je predstavi u Beloj kući kako bi tadašnji predsednik Klinton imao uvid u neko drugačije rešenje kosovskog pitanja. Naravno, i naša strana nije tada htela ni da čuje za takvo rešenje jer je Miloševiću to bilo sasvim neprihvatljivo - objašnjava Miletić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading