Grenel kida CIA veze sa Šiptarima

Autor:

Vesti

21.02.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp postavio je Ričarda Grenela na još jednu izuzetno važnu funkciju. Tako će američki ambasador u Berlinu i specijalni izaslanik Trampa za pregovore Beograda i Prištine (i dalje će obavljati ove funkcije) biti vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne organizacije, tela koje kontroliše sve tajne službe, njih čak 16, u SAD, između ostalih CIA, FBI.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ričard Grenel

Imenovanje Malog Trampa, kako Grenela zovu zbog ogromnog poverenja koje američki predsednik ima u njega, izazvalo je neviđenu paniku u Prištini, saznaje Srpski telegraf iz obaveštajnih struktura. Naime, već se uveliko priča da Grenelovo postavljenje ima veze i sa ulogom koju obavlja u pokušaju da obnovi dijalog Beograda i Prištine.

SAD ĆE ZNATI SVE

- Na novoj poziciji on će, po prirodi stvari, morati da bude upoznat sa svim tajnim operacijama koje je CIA vodila i dalje vodi, pa i onim na Balkanu. A nije nepoznanica da CIA i dalje vršlja u našem regionu kao deo američke duboke države i mimo znanja Trampove administracije. E tu mrežu koja je raširila pipke da bi pomogla prištinskim vlastima, miljenicima prethodne vašingtonske postavke, Grenel će se potruditi da raskrinka - objašnjava jedan od naših dobro upućenih sagovornika iz obaveštajnih krugova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp ima ogromno poverenje u Grenela

Šef Bele kuće je novost o postavljenju Grenela, inače prvog člana Trampovog kabineta koji se otvoreno izjašnjava kao gej, objavio na Tviter nalogu.

- Zadovoljstvo mi je da objavim da će naš veoma poštovani ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne organizacije. Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću raditi s njim - napisao je Tramp.

AMERIČKI PATRIOTA

Čestitku Grenelu, odmah po imenovanju, uputio je direktor Vladine kancelarije za KiM Marko Đurić.

56 MILIJARDI DOLARA GODIŠNJI BUDŽET SLUŽBI KOJE SADA KONTROLIŠE GRENEL

- Čestitam Grenelu na novoj poziciji. Reč je o poziciji koja znači da je on sada koordinator svih obaveštajnih službi i da upravlja budžetom od 56 milijardi dolara, kao i da je osoba zadužena za dnevni brifing predsednika SAD. Nadam se da je ono što je Grenel postigao u razgovorima Beograda i Prištine doprinelo njegovoj sadašnjoj funkciji - poručio je Đurić.

Đurić: On će sada na dnevnom nivou biti zadužen za brifing prvom čoveku SAD

Prema njegovim rečima, Grenel je iskreni američki patriota koji se bori za interese svoje zemlje, ali je na funkciji pregovarača gledao da pomogne boljem infrastrukturnom povezivanju, što, kako ističe Đurić, nije bilo u suprotnosti sa srpskim interesima.

 

REAKCIJE

Božidar Spasić, bivši obaveštajac

RepublikaFoto: printscreen/TV Studio B

Činjenica da Tramp tako često menja ljude na visokim položajima dokazuje da nema baš mnogo poverenja u obaveštajni aparat SAD. Mislim da je sada napravio dobar izbor jer Grenel kao novi koordinator svih obaveštajnih službi može samo da pokaže kako isuviše dobro poznaje problematiku odnosa Srbije sa Prištinom. Do sada je pokazao korektnost prema našoj vlasti, što Prištini svakako ne može da imponuje

Nedžmedin Spahiju, prištinski analitičar

RepublikaFoto: youtube.com/Aleksandra Jovanovic

Imenovanje Ričarda Grenela za šefa Nacionalne obaveštajne organizacije dokazuje koliko američki predsednik ima poverenje u njega i na koliko visok nivo je podignut dijalog Prištine i Beograda

Predrag Rajić, analitičar

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Pink Official

Od ulaska u Belu kuću Tramp je napravio oko 40 kadrovskih promena. Grenel se do sada pokazao vrlo operativnim i konkretnim kao njegov specijalni izaslanik, pa verujem da će u zadatim okvirima u kojima su SAD priznale nezavisno Kosovo nastaviti da bude još bolji. Za vrlo kratak rok pokazao je da ume da donese opipljive rezultate poput uspostavljanja železničke i avio-linije između Beograda i Prištine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading