"Prvo ispitati imovinu ministara u Vladi"

Autor:

Vesti

24.02.2020

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade i ministar policije Nebojša Stefanović rekao je danas u Narodnoj skupštini da po zakonu o poreklu imovine, o kojem je u toku rasprava pred poslanicima, prvo treba da bude istražena imovina političara, odnosno članova Vlade u prvom redu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nebojša Stefanović

- To je važno, jer u suprotnom neće biti poverenja u ovaj zakon. Dakle, prvo treba istražiti poreklo imovine upravo ljudi koji predlažu zakon, najviših nosilaca izvršne vlasti, imovinu svakog od njih, svakog člana njihove porodice i onda krenuti dalje- rekao je Stefanović.

On je istakao da je predloženi zakon odličan antikoruptivni mehanizam i da pokazuje volju države da na ozbiljan način pristupi ovoj temi, jer na jednom mestu sublimira sve mogućnosti koje je Poreska uprava delom imala i ranije, ali i proširuje te mogućnosti i to ne samo Poreske uprave već i drugih državnih organa.

Kako je istakao, pored političara, među prvima treba da se nađu i oni sa višemilionskom imovinom. Kako je naveo ispitivanje porekla imovine, može biti problem samo onima koji ne znaju kako da dokažu poreklo svoje imovine.

- Šta je problem? Ako imate posao, novac ide preko računa... Problem mogu imati samo oni koji imaju nesrazmerno veliku imovinu, koji odjednom poseduju po 50, 100 miliona evra, a ne mogu da dokažu kako su je stekli - rekao je Stefanović u Skupštini.

On je istakao da "navedeni predlog Zakona pokazuje da Vlada nije želela da to bude kozmetika, nešto što će Skupština doneti samo da bi se donelo, već da bude primenjivo i da je on kruna svih prethodnih aktivnosti koje su preduzete od 2012. kako bi se u Srbiji uspostavio antikorupcijski sistem. Donošenje niza zakona od 2012. pratili su ogromni otpori na raznim nivoima u društvu", ocenio je Stefanović i istakao da ih očekuje i sada.

- Ne odgovara svima borba protiv korupcije i ta borba nije laka. Ona podrazumeva da ćete trpeti napade, bićete meta raznoraznih kampanja od jutra do mraka tobož zbog nečeg drugog, a u suštini svi znamo zašto - rekao je Stefanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading