Ovo je tajni plan Đilasa i Bastaća da preuzmu vlast na Starom gradu

Autor:

Vesti

25.02.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Stranke slobode i pravde i jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać skovali su pakleni plan za tu opštinu, a posle propasti ideje bojkota!

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Bastać i Đilas

Suočeni sa izuzetno slabom podrškom građana, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, ovaj dvojac je smislio kako da sabotira održavanje izbora u Starom gradu i tako kupi još nekoliko meseci.

- Jasno im je da predstojećim izborima nemaju šanse da osvoje vlast u toj opštini i zato su smislili da ih sabotiraju. Na taj način mogu da kupe dodatno vreme, pregrupišu se i kao Savez za Srbiju pokušaju da dobiju veću podršku. Iako bi se odlaganjem izbora i svim formalnostima koje su u tom slučaju neophodne potrošilo značajno više sredstava, njih to ne zanima - priča dobro obavešten izvor Srpskog telegrafa.

KRIVIČNO DELO

I u pojedinim krugovama bliskim gradskim vlastima za Srpski telegraf su potvrdili da su i do njih došla saznanja o ovim namerama opozicije. Stručnjaci su za Srpski telegraf objasnili kako bi to bilo izvodljivo.

Zoran Lukić, predsednik Gradske izborne komisije, objašnjava da izbore za odbornike opštine Stari grad sprovodi izborna komisija te opštine.

- Ona je jedina ovlašćena da organizuje, sprovede i utvrdi rezultate glasanja za odbornike GO Stari grad. Ni Republička izborna komisija ni Gradska ne mogu da preuzmu njena ovlašćenja. Opštinsku izbornu komisiju imenuje Skupština GO Stari grad. Grad Beograd može u skladu sa članom 94 statuta grada tek nakon što se izbori za odbornike ne sprovedu da uvede prinudnu upravu, odnosno da imenuje privremeni organ koji u tom slučaju vrši sve funkcije Opštinskog veća i Skupštine GO Stari grad, a to može tek u maju 2020. i on ima rok od dva meseca da raspiše nove izbore za odbornike. Njih raspisuje predsednik Skupštine grada Beograda i oni moraju da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja. Tada privremeni organ može da imenuje novu izbornu komisiju opštine koja bi sprovela izbore - objašnjava Lukić.

Struktura vlasti u Starom gradu

- DS - Čuvari Starog grada - Marko Bastać  / 32,33% / 20 mandata

- Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje / 23,45% / 14 mandata

- DJB / 13,83% / 8 mandata

- DSS - Dveri - Sanda Rašković Ivić / 7%  / 4 mandata

- SPS - JS / 6,29% / 4 mandata

- LDP - SDS / 5,93% / 3 mandata

- SRS / 5,45% / 3 mandata

Dodaje da prva izborna radnja koju bi komisija trebalo da sprovede jeste da utvrdi obrasce za kandidovanje izbornih lista, i to u roku od tri dana od raspisivanja izbora.

- Ako pak ne bi utvrdili te formulare, izbori ne bi mogli da se sprovedu. Treba napomenuti i da ako komisija to ne uradi, tu postoje elementi krivičnog dela, pre svega predsednika i zamenika predsednika opštinske izborne komisije - zaključuje Lukić.

FOTELJE PRE SVEGA

Iako smo juče povodom eventualnog plana za bojkot izbora u Starom gradu kontaktirali i sa predsednikom te opštine Markom Bastaćem, kao i liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom, do zaključenja ovog broja nismo uspeli da dobijemo komentar nijednog od dvojice aktera.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević kaže za Srpski telegraf da je ovo samo još jedan dokaz koji govori u prilog činjenici da su predstavnici opozicije spremni na sve ne bi li došli na vlast bez izbora.

- Demokratija podrazumeva da građani na izborima odlučuju ko će ih predstavljati, a izbori se po zakonu održavaju na svake četiri godine. No, umesto da izađu na njih sa planom i programom koje bi ponudili tim istim građanima i tako ih ubedili da su oni njihovi najbolji predstavnici, pojedini opozicionari po ko zna koji put traže neko drugačije rešenje da se dokopaju vlasti bez izbora i sednu u fotelje. Upravo to je i najbolji dokaz kako doživljavaju demokratiju, o kojoj toliko pričaju - ističe Nikodijević.

Orlić: Bežanija sa broda ludaka

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Vladimir Orlić

Poslanik SNS Vladimir Orlić kaže da je potpuno jasno da od priče o bojkotu nije ostalo ništa.

- Lažovi iz SZS su samo lagali i narod, a i jedni druge, sve vreme. A sad pokušavaju beg sa tog broda ludaka jedan za drugim. Bastać je čak i otvoreno pretio da će fizički da spreči formiranje novih institucija nakon izbora. Jasno im je da im je odzvonilo, zato očajnički spas traže u izazivanju nereda. Narod je sve to pročitao, za tajkune i lopove uspešnog scenarija više nema - istakao je on.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading