Rasulo u DS! Lutovac pao, kreće bitka za novog lidera

Autor:

Vesti

27.02.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zoran Lutovac puca po šavovima, gubi funkciju u DS! Postupanje po naređenju Dragana Đilasa, koji na svaki način želi da spreči održavanje sednice Glavnog odbora DS i time onemogući veći deo demokrata da izađu na izbore zakazane za 26. april.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Lutovac

Viđenije demokrate neprestano pozivaju DS da odustane od bojkota i zahtevaju održavanje sednice Glavnog odbora na kojoj bi se izjasnili i o zahtevu Saše Paunovića, stranačkog potpredsednika i predsednika opštine Paraćin, da izađe na lokalne izbore.

- Lutovac je po statutu morao da zakaže sednicu Glavnog odbora do 29. februara. U statutu je jasno navedeno da sednica mora da se sazove najmanje pet dana ranije. Ako ne zakaže sednicu i ne dobije većinu za izveštaj o radu, predsednik automatski pada. To znači da ćemo vrlo brzo morati da biramo novog partijskog lidera - preciziraju izvori Srpskog telegrafa iz vrha DS.

LOV U MUTNOM

Upućeni u dešavanja unutar DS navode da se uporedo sa ovom bitkom vode i zakulisne igre, te da je jedna od njih i tajni dil Saše Paunovića sa Đilasom.

- Njih dvojica su bliski prijatelji, te su smisli model koji bi Paunoviću omogućio da izađe na izbore, a da ne bude kažnjen izbacivanjem iz stranke. Deo plana je i ovo odbijanje Lutovca da sazove Glavni odbor i glasanje o Paunovićevom zahtevu da izađe na odbor. S druge strane, Đilas bi sa Lutovcem lako dogovorio da Paunović i Dušan Kostadinović ne izbacuju iz stranke nakon učešća na izborima - objašnjavaju demokrate.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Saša Paunović

Naši sagovornici dodaju da su članovi Glavnog odbora na lokalu shvatili da su prepušteni sami sebi, te da mogu haos u DS da koriste za lov u mutnom.

- Đilas kontaktira neke demokrate kako bi ih privoleo da pređu u njegovu Stranku slobode i pravde jer se DS raspada. Sve to zna Lutovac, koji je uzeo 260.000 evra kako bi se taj plan sproveo u delo - priča dobro obavešten izvor Srpskog telegrafa iz redova DS.

KONKRETNE MERE

Dodaje i da se zbog toga dobar deo članova pobunio i da nameravaju da u narednim danima preduzmu i konkretne mere protiv ovog Đilasovog plana.

- Za sada se još uvek veća šta ćemo konkretno preduzeti, ali ćemo plan imati već do kraja nedelje - rekao nam je sagovornik.

Milosavljević: Anestezija DS

Bivši ministar, a sada funkcioner DS, Slobodan Milosavljević ocenjuje da je "odlaganje, guranje pod tepih, nemanje decidnog, jasnog političkog stava model vođenja DS od strane Lutovca i njegovog tima".

- I zato smo kao DS i kao opozicija tu gde smo... Lutovac je morao pametno da osudi izdaju bojkota Zelenovića i Saveza za Srbiju i da jasno poruči da se DS sa njima neće ujediniti. Da Paunoviću pokaže izlazna vrata iz DS u slučaju direktnog ili posrednog izlaska na izbore. Mogao je da stavi na dnevni red organa stranke predlog druge odluke vezano za izbore. Umesto toga, on nastavlja da šalje višesmislene, nejasne i neodređene poruke članstvu, simpatizerima i biračima DS. Šta više reći, izuzev da Lutovac konstantno anestezira DS - mišljenja je Milosavljević.

Poslanica DS Nataša Vučković izjavila je da bi odluka o izlasku na parlamentarne izbore bila dobra za DS, pod uslovom da se formira jedna evropska, demokratska lista srodnih partija.

- Treba preispitati ostanak DS u Savezu za Srbiju, u kojem postoje brojne stranke sa kojima DS nema dodirnih tačaka. DS ima priliku da u narednih nedelju-dve, kada se očekuje Glavni odbor, donese odluku o tome na koji način će učestvovati na predstojećim izborima. DS sada ima priliku da proceni da li je bila dobra odluka iz septembra o bojkotu izbora - rekla je Vučković.

ČINJENICE

- Statut DS predviđa sastanke GO jednom u tri meseca

- Poslednji održan 30.11.2019.

- Svaka sednica mora biti zakazana najmanje pet dana pre termina održavanja Glavnog obora

- Tri meseca se nije sastalo ni predsedništvo stranke, kao ni Izvršni odbor (ne računajući jednu telefonsku sednicu)

- Nisu dostavljene odluke o raspuštanju omladine, gradskog odbora Beograda, brojnih opštinskih odbora

- Godinu dana Lutovac nije održao ni sastanak sa poslaničkim klubom

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading