Tmurna prognoza direktora ruskog Fonda: Ovo su dva razloga zbog kojih neće doći do rešenja kosovskog pitanja do kraja godine

Autor: Kosovo Onlajn

Vesti

01.03.2020

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor ruskog Fonda progresivne politike Oleg Bondarenko u intervjuu za Kosovo Onlajn kaže da je predsednik Vučić u pravu kada govori da će se "pritisci na Srbiju povećavati kako bi priznala Kosovo", i ocenjuje da će sa pregovaračem kao što je Kurti biti jako teško da se postigne bilo kakav dogovor.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto ilustracija

Bondarenko ne veruje da će do rešenja doći do kraja ove godine.

- Nisam siguran u to. Ne treba zaboraviti i da idu izbori u Srbiji, pa onda predsednički izbori u SAD, za Vašington pitanje Kosova neće biti previše bitno. Mislim da je realnije očekivati da će se do nekog rešenja doći za godinu do dve.

*Kada će doći do nastavka dijaloga?

- Kada se ukinu takse, ne može pre toga. Treba pogledati kakva će biti situacija nakon 15. marta zato što smo videli šta je Aljbin Kurti rekao o nekim obavezama Srbije u kontekstu ukidanja taksi. Verujem da će Kurti napraviti neku provokaciju i iako ima određenih pritisaka Zapadnih zemalja na njega, s takvim pregovaračem kao što je Kurti neće biti moguće ostvariti pomak u dijalogu.

*Hoće li se Srbija naći pod američkim sankcijama zbog "Pancira", kao što neki priželjkuju?

- Naravno da neće, ne vidim razlog za to. Srbija je nezavisna zemlja i ima puno pravo da se dogovara sa drugim zemljama, u ovom slučaju sa Rusijom, o nabavci oružja. Ne vidim šta je tu sporno.

*Hoće li Rusija podržati dogovor između Beograda i Prištine ukoliko do njega dođe?

- Rusija će podržati dogovor, a u ovom trenutku Moskva vidi Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Srbije, u skladu sa Rezolucijom UN 1244, koja bi trebalo da ostane na snazi do donošenja neke nove rezolucije u Ujedinjenim nacijama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading