Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije! Ministar Vulin: Vi čuvate svoj narod i svoju zemlju

Autor:

Vesti

05.03.2020

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić veoma vodi računa o tome šta radite, šta činite, zna vaše uspehe, zna koliko ste doprineli da naša vojska i naša obaveštajna zajednica budu sigurni i pripremljeni za dane koji dolaze i za dane u kojima smo trajali. Vrhovni komandant Vojske Srbije vodi računa o tome da svaki pripadnik vojske, a posebno obaveštajne zajednice, zna šta mu je osnovna i najvažnija dužnost – čuvati svoju zemlju i svoj narod i ne praviti nikada i nijedan kompromis sa neprijateljima naše zemlje i našeg naroda", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na današnjoj svečanosti povodom Dana Vojnoobaveštajne agencije, održanoj u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Aleksandar Vulin

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, Milorad Veljović, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, narodni poslanici, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, obaveštajno-bezbednosnog sektora, verskih zajednica i brojni gosti.

Ministar Vulin je istakao da je Vojska Srbije jedna od najpoštovanijih institucija našeg naroda, poručivši da je zadatak pripadnika vojnoobaveštajne zajednice da sve nas učine sigurnim, bezbednim i da nam unapred kažu odakle zlo dolazi i šta bi trebalo učiniti da bi ono bilo sprečeno.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije

Danas, kao i nekada, Srbija i njen narod pred istim su pitanjima i izazovima koji su vekovima aktuelni na Balkanu, a 136 godina - podseća ministar Vulin - Srbija se organizovano trudi da sazna odakle joj preti zlo, kakva je nevolja može zadesiti i da bar korak bude ispred onih od kojih zlo dolazi.

- Da bi sačuvali mir i slobodu ne možemo se pouzdati u silu, novac i tehnologiju koja je često i skoro uvek na strani onih koji misle da je Srbija prevelika i da bi je trebalo smanjiti, unazaditi, naučiti poslušnosti. Možemo da se pouzdamo samo u naše ljude, u njihovu spremnost da uče i rade i da se žrtvuju - rekao je ministar Vulin.

Pozdravljajući prisutne, direktor Vojnoobaveštajne agencije brigadni general Zoran Stojković istakao je da su pripadnici te službe svesni svog mesta i uloge u obaveštajno-bezbednosnoj zajednici Republike Srbije i da su sve svoje zadatke u proteklom periodu obavljali savesno i posvećeno, profesionalno i odgovorno, iako zbog prirode posla oni ostaju nepoznati široj javnosti.

- Sa one strane državne međe opstajali smo i tragali za neuhvatljivim, skrivenim namerama i skovanim zaverama onih koji ne misle dobro Srbiji - rekao je direktor Vojnoobaveštajne agencije i potvrdio da su operativni prodori ostvareni u najtežim uslovima.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije

On je istakao da su praćenje migratornih tokova, političko-bezbednosne situacije i nestabilnosti u mnogim državama, terorizma i sajber pretnji, ali i dalje prisutnih tradicionalnih oblika ratovanja, bili imperativ za Vojnoobaveštajnu agenciju.

- Intenzivno smo angažovani na prikupljanju informacija koje bi našem državnom i vojnom rukovodstvu pomogle u donošenju odluka - rekao je brigadni general Zoran Stojković i izrazio zadovoljstvo zbog značajnog kadrovskog podmlađivanja, uz poruku da su pripadnici te službe „uvek bili, jesu i biće uvek tamo gde treba da budu, na prvoj spoljnoj odbrambenoj liniji naše otadžbine.“

Za izuzetnu saradnju i doprinos radu, kao i podršku jačanju bezbednosno-obaveštajnog sistema Republike Srbije, general Stojković uručio je plakete Vojnoobaveštajne agencije ministru odbrane Aleksandru Vulinu, potpredsedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i načelniku Generalštaba generalu Milanu Mojsiloviću.

Vojnoobaveštajna agencija obeležava svoj dan u znak sećanja na 5. mart 1884. godine, kada je sklopu reorganizacije i modernizacije srpske vojske doneta Uredba o đeneralštabnoj struci, kojom je u okviru Operativnog odeljenja Glavnog đeneralštaba formiran Spoljni odsek, predvođen našim proslavljenim ratnikom vojvodom Radomirom Putnikom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading