DAČIĆ NA SASTANKU ŠEFOVA DIPLOMATIJE U SKOPLJU: Priština hitno i bezuslovno da povuče takse

Autor: Tanjug

Vesti

10.03.2020

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić apelovao je danas u Skoplju na što hitnije i bezuslovno ukidanje jednostrano nametnutih taksi od strane Prištine, a koje egzistencijalno ugrožavaju značajan broj građana.

RepublikaFoto: Tanjug
Ivica Dačić

Na sastanku ministara inostranih poslova učesnica Berlinskog procesa, na temu "EU perspektiva za ZB6", Dačić je kazao da uprkos takvom ponašanju Prištine, Beograd nije uzvratio nijednom recipročnom merom, jer se od samog početka dijaloga sa Prištinom protivi povlačenju jednostranih poteza, koji nanose veliku štetu nastojanjima da se dođe do kompromisnog rešenja.

- Naša nastojanja idu i korak napred, posebno imajući u vidu inicijativu za daljim produbljivanjem ekonomske saradnje, obezbeđivanjem uslova da sve četiri slobode - kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, koje su i suština Evropske unije, zažive i u našem regionu - rekao je Dačić.


Šef diplomatije je podsetio da su u januaru predstavnici Beograda i Prištine potpisali pismo o namerama u vezi sa obnovom avionske linije Beograd - Priština posle više od 20 godina, kao i da je u Minhenu potpisana izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja.

Dačić je istakao da Beograda aktivno radi na unapređenju regionalne saradnje, odnosno opredeljenju za nastavak dijaloga sa Prištinom.
RepublikaFoto: Tanjug
Učesnici Berlinskog procesa


- Pri donošenju ovih odluka, Beograd se rukovodio stavom da je zbog nas samih, budućih generacija i zajedničkog prosperiteta, potrebno učiniti takve korake i dati punu šansu regionalnoj saradnji, stabilnosti u regionu i daljem napretku svih sa zapadnog Balkana ka punopravnom članstvu u EU -rekao je on,

Govoreći o regionu, Dačić je izrazio uverenje da niko ne može bolje da poznaje region Zapadnog Balkana, njegove osobenosti i nasleđe, aspiracije i težnje od onih koji se u njemu nalaze.

Prema njegovim rečima, Srbija pridaje veliki značaj "Berlinskom procesu" i pozdravlja prioritete zajedničkog predsedavanja Severne Makedonije i Bugarske.

- Duboko verujemo da ova regionalna inicijativa nikako nije zamena za proces evropskih integracija. Siguran sam da ne treba podsećati da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, a identična stremljenja dele i ostale učesnice iz regiona - rekao je šef srpske diplomatije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading